Antibiotikasenteret for primærmedisin
Antibiotikaresistens er et globalt helseproblem. Utvikling og spredning av resistens kan hindres ved smitteverntiltak og ved nøktern antibiotikabruk.
Antibiotikasenteret for primærmedisin, ASP, er et Nasjonalt kompetansesenter som har som formål å fremme rasjonell og begrenset bruk av antibiotika i primærhelsetjenesten, og på den måten redusere utviklingen av antibiotika-resistens i Norge. Senteret er lokalisert ved Avdeling for allmennmedisin, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo.
 

Hjelp! Har jeg fått influensa?

Eller er jeg bare forkjølet? Årets influensasesong har nå begynt å falle, men aktiviteten er fremdeles høy. Antibiotika virker hverken på influensa eller forkjølelse. Hva kan du selv gjøre for å forebygge eller lindre når du er syk?

Barnet har ørebetennelse. Hva gjør jeg?

Mellomørebetennelse er, etter forkjølelse, den vanligste infeksjonsykdommen hos barn. Her finner du god råd om hva du bør gjøre når barnet ditt har ørebetennelse.

Lege i samtale med pasient på kontor. Foto

Handlingsplan mot antibiotikaresistens

«Handlingsplan mot antibiotikaresistens i helsetjenesten» følger opp den nasjonale strategien om å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2020. Her får Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) en viktig rolle.

Når trenger jeg antibiotika?

Gode råd og informasjon om bihulebetennelse, hoste halsbetennelse og urinveisinfeksjon. Når er antibiotika nødvendig?

 

 

Pasientkampanje skal få ned antibiotikabrukenhttp://www.helse-bergen.no/no/FagOgSamarbeid/ASP/nyheter/Sider/Pasientkampanje-nyhet-dagens-medisin.aspxPasientkampanje skal få ned antibiotikabrukenHelseminister Bent Høie opplyser i et intervju publisert i Dagens Medisin 10. mai, at regjeringen foreslår 5 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til kampanje som skal opplyse befolkningen om antibiotikaresistens og antibiotikabruk.13.05.2016 14:00:00
I gang med tiltak mot sykehjem og fastlegerhttp://www.helse-bergen.no/no/OmOss/Avdelinger/antibiotikabruk-i-spesialisthelsetjenesten/nyheter/Sider/Dagens-Medisin-27.4.16-om-sykehjem.aspxI gang med tiltak mot sykehjem og fastlegerDagens Medisin publiserte onsdag 27. april et intervju med Morten Lindbæk, leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin. "Til høsten kommer kursopplegg for fastlegene, som ledd i å få ned antibiotikaforskrivningen. – Særlig ved luftveisinfeksjoner kan fastlegene bli flinkere"27.04.2016 12:45:00
Vi tar med smitte i bagasjen hjemhttp://www.helse-bergen.no/no/OmOss/Avdelinger/antibiotikabruk-i-spesialisthelsetjenesten/nyheter/Sider/Vi-tar-med-smitte-i-bagasjen-hjem.aspxVi tar med smitte i bagasjen hjem"At den viktigste kilden til antibiotikaresistens i Norge er reisende, som har med seg hjem resistente bakterier i bagasjen, er noe vi ønsker at også du skal være klar over", skriver overlege og forskningsansvarlig ved KAS i innsiktsartikkelen som ble publisert i Bergens Tidende lørdag 23. april 2016. 25.04.2016 13:00:00