Behandling, Anestesi
Narkose hos barn, nynorsk
Anestesi er eit anna namn for bedøving eller narkose og betyr «utan følelse». Anestesi blir brukt for å sikre at pasienten ikkje har smerter og ubehag når det vert utført undersøking eller operasjon. Ein forelder/føresett er med inn på operasjonsstua, til barnet har sovna.
Planlegging av anestesi
Vi ønsker å planlegge godt før de kjem inn, derfor er det viktig at vi har nøyaktig informasjon om barnet, som:
- Alder
- Vekt
- Allergiar og andre sjukdommar
- Faste medisinar
- Lause tenner
Alle formar for bedøving har ein risiko, og vår viktigaste jobb er å førebygge og minske denne risikoen. Er du usikker eller har spørsmål, ta kontakt med aktuell avdeling.
Dersom barnet er forkjøla eller fått akutt sjukdom, kontakt sjukehuset for å høyre om undersøkinga eller operasjonen må utsetjast.
Innledning
Du vil møte helsepersonell med utdanning innen anestesi, operasjon og overvåking. De skal passe på deg før under og etter operasjonen. Alle er opptatt av at du skal føle deg trygg hele tiden. Du må gjerne spørre de som skal passe på deg når det er noe du lurer på.
Informasjon om hvordan selve operasjonen vil gjøres, får du og dine foreldre forklart av kirurgen som skal operere deg før og etter operasjonen.
Alle under 18 år kan ha med en forelder, eller en voksen du kjenner godt når du skal til operasjon.
Under
Operasjonsdagen
Foreldrene dine, eller den voksne du har tatt med deg til sykehuset, får være hos deg denne dagen. På sykehuset vil helsepersonell ta imot dere. Det kan bli noe venting før det er din tur til å bli kjørt ned til operasjon.
Denne dagen skal bedøvelsesplaster eller krem legges på håndbakene eller angitt sted, slik personalet har informert om. Senere på dagen vil du få en venekanyle, der plasteret har sittet (som regel på håndryggen, albue eller foten).
Det kan være at du får medisiner i forkant av operasjon
Det kan være tabletter som du svelger, mikstur som du drikker, smeltetablett eller granulat som løses opp i munnen eller stikkpiller som settes i rumpen. Det er anestesilegen som vurderer hvilke medisiner som passer for deg i forhold til hvilken operasjons- og bedøvelse du skal ha.
Bruker du medisiner som skal tas før operasjonen, vil du få beskjed om det.
Like før du kjøres til operasjonsavdelingen ber vi deg om å tisse på toalettet. Dersom du bruker bleie eller innlegg, vil vi registrere tidspunkt for siste våte bleie/innlegg. Skift på tørr bleie/innlegg/bind før turen går til operasjonsstuen.
Ta av deg før operasjonen
- Du må fjerne kontaktlinser, neglelakk og falske negler
- Du må ta av ringer, armbånd, smykker, klokke og piercing
- Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen
Ha på deg før operasjonen
- Sykehusklær
- Truse
- Briller og høreapparat
På operasjonsstuen
Barn over 6 måneder og opptil 18 år
En anestesisykepleier vil ta imot deg og din forelder. De spør gjerne om navn, fødselsdato og en del andre opplysninger, og sammenligner det med det de har fått av informasjon om deg.
En forelder får være hos deg til du har sovnet. Når du sover blir forelder fulgt ut og må vente på et annet rom i nærheten, eller på avdelingen du skal til etter operasjonen.
Anestesipersonalet setter venekanylen inn i blodåren før eller under operasjonen. Narkosen starter ved at du får medisiner gjennom venekanylen, eller ved at du puster narkosegass gjennom en maske. Narkosegass kan lukte litt rart, men det går fort over. Ved narkose sover du dypt og er smertefri under operasjonen.
På operasjonsstuen vil det være både kirurg, operasjonssykepleiere, anestesisykepleier og anestesilege. Alle har sine oppgaver under operasjonen og for å passe på deg. Her er også mange apparater som følger med blodtrykket, pulsen din, pusten din og hvordan hjerte ditt slår mens du sover i narkose.
Stedet på kroppen som skal opereres blir vasket rent med en spritoppløsning. Den vasker vekk bakterier fra huden og reduserer faren for infeksjoner. Spritoppløsningen gir en gul farge på huden som forsvinner når du kan vaske det igjen. Du vil få teppe på de delene av kroppen som ikke skal opereres slik at du ikke skal bli kald under operasjonen.
Spedbarn under 6 måneder
Etter
Når legen er ferdig å operere deg vil vi slutte å gi deg medisiner som gir narkosen. Du våkner inne på operasjonsstuen, men det er ikke sikkert du husker det senere. Vi vil passe på deg hele tiden fra du kommer inn på operasjonsavdelingen, til du våkner igjen.
Rett etter operasjonen hviler du i en seng på oppvåkningsavdelingen. Her kan en av foreldrene dine, eller den voksne som er med deg, være sammen med deg. Det er viktig at du får sove av deg narkosen Forelder bør derfor unngå å forstyrre seg så lenge som du sover. Tiden du overvåkes varierer ut fra operasjon som er utført.
Foreldre til spedbarn som bruker flaske og morsmelkerstatning kan med fordel ta det med til oppvåkningen.