Nye resultater om digital behandling fra Høyskolen i Østfold
I en tid der psykiske lidelser rammer stadig flere, kaster en fersk studie nytt lys over hvordan internettbaserte løsninger kan revolusjonere behandlingen av depresjon.

Potensialet er enormt – både for å avlaste et overbelastet helsesystem og for å nå dem som ellers ville forblitt ubehandlet. Men denne studien sender også et tydelig signal til helsevesenet om at digital behandling krever samme profesjonalitet, innsats og engasjement som tradisjonell terapi.
Line Børtveits ferske doktorgradsavhandling med tittelen «Exploring Internet-Delivered Treatment for Depression» kaster et kritisk lys over hvor langt vi faktisk har kommet i arbeidet med utviklingen av den digitale behandlingen i helsevesenet:
- Hull i forskningen: Til tross for lovende resultater mangler det vitenskapelig tyngde. Få har våget å teste samme program flere ganger for å bekrefte effekten.
- Den oversette majoriteten: Menn og personer med ikke-vestlig bakgrunn glimrer med sitt fravær i studiene. Fungerer programmene for alle, eller bare for en utvalgt gruppe?
- «Mystiske» frafall: Når pasienter forsvinner fra studiene, forsvinner også verdifull informasjon. Hvorfor avbryter de behandlingen?
- For standardiserte behandlingsprogram: Vanskelige å tilpasse individuelle behov for preferanser.
- Matchmaking-dilemmaet: Terapeutene famler fortsatt litt i blinde når de skal avgjøre hvem som egner seg for digital behandling.
– Samlet sett bidrar denne avhandlingen med innsikt i viktige aspekter som bør vektlegges når internett-leverte behandlingsprogram forskes på, brukes og utvikles, og den vil være et nyttig bidrag i utviklingen av adekvate tilbud til en stor gruppe mennesker i behov av depresjonsbehandling, sier forsker ved Høgskolen i Østfold Line Børtveit.
Les hele saken på høyskolens nettside: Digital revolusjon i kampen mot depresjon: Nettbehandling åpner nye dører – Fakultet for helse, velferd og organisasjon – Høgskolen i Østfold