Apper og wearables kan styrke psykiske helsetjenester, men teknologien når foreløpig ikke pasientene
Å integrere mobile digitale verktøy i behandling og utredning (mHealth) byr på store muligheter for å hjelpe pasienter i psykisk helsevern. Omfattende barrierer, som regulatoriske krav og begrensede økonomiske rammer, fører imidlertid til at denne typen forskningsbaserte verktøy ikke når de som kan ha størst nytte av det.

Stipendiat Mari Skoge fra TIPS Sør-Øst, ved Oslo Universitetssykehus bidrar i en kommentarartikkel om hindringene for mHealth i psykisk helsevern, publisert i det europeisk tidsskriftet European Neuropsychopharmacology. Tittelen på artikkelen er The promise and challenges of mHealth in psychiatry: Bridging the gap between potential and long-awaited implementation – ScienceDirect.


mHealth omfatter digitale verktøy som benytter seg av smarttelefoner eller mobile enheter en bærer på kroppen (wearables) for innsamling av sanntidsdata eller for å understøtte terapeutiske intervensjoner. Eksempler er apper for selvmonitorering av symptomer og sensorteknologi som måler fysiologisk stressnivå. Disse verktøyene bidrar med klinisk relevante data om pasientens tilstand over tid, som kan supplere tradisjonelle behandlingsforløp og gi nye muligheter for egenmestring.
Barrierer på mange nivåer
Til tross for at forskningslitteraturen er optimistisk og at det startes innovative mHealth-prosjekter i mange forskningsmiljøer, ser vi lite av mHealth i vanlig klinisk praksis. På veien fra utvikling av digitale verktøy til faktisk implementering i klinikk møter forskerne på hindringer på flere nivåer. I kommentarartikkelen omtales noen av de viktigste hindringene, som ressurskrevende prosesser for å motta sertifiseringer, strenge krav relatert til personvern, manglende finansiering utover pilotprosjekter, utfordrende samarbeid mellom sektorer, og svakheter i infrastrukturen innad i helsevesenet, som er lite tilrettelagt for å integrere digitale intervensjoner utenfor forskning.
Arbeidet med artikkelen er ledet av Dr. Diego Hidalgo-Mazzei, som forsker på digitale intervensjoner for affektive lidelser ved Hospital Clínic de Barcelona. Mari hospiterer ved Hospital Clínic denne våren og samarbeider tett med dette forskningsmiljøet. Mari Skoge er tilknyttet Forhelse SFIs arbeidspakke 3 tidlig metodevurdering.
Les artikkelen i tidsskriftet European Neuropsychopharmacology her.