Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Foredragsholdere

Portrett av Bjørn Bjorvatn
Bjørn Bjorvatn

Leder av Nasjonalt senter for søvnmedisin (www.sovno.no) ved Haukeland universitetssjukehus, lege/søvnspesialist ved Bergen søvnsenter og professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen. Han har forsket på søvn og søvnproblemer i over 35 år og har rundt 700 publikasjoner, hvorav over 300 er vitenskapelige artikler. Han har forfattet flere bøker, inkludert selvhjelpsboken Skiftarbeid og søvn. Slik mestrer du nattarbeid og uregelmessig arbeidstid 

Portrett av Øystein Vedaa
Øystein Vedaa

Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI) og forsker ved Forskningssenter for søvn, arbeid og helse ved Universitetet i Bergen (UiB). Han er utdannet psykolog og tok doktorgraden på sammenhengen mellom turnusarbeid, søvn og sykefravær. Han leder en rekke store forskningsprosjekt og datainnsamlinger ved FHI, inkludert et NFR-finansiert prosjekt som skal undersøke sammenhengen mellom turnusarbeid og risikoen for uønskede hendelser på jobb. Han har forsket mye på hvordan sein-tidlig vakter, nattskift, og lange vakter henger sammen med sykefravær, søvn, helse, og risiko for arbeidsrelaterte ulykker. 

Portrett av Siri Waage
Siri Waage

Senterkoordinator ved Nasjonalt senter for søvnmedisin og forsker ved Universitetet i Bergen. Hun har en doktorgrad på skiftarbeid fra 2011, og har siden publisert en rekke vitenskapelige artikler på skiftarbeid, søvn og helse. Hun har i en årrekke vært koordinator for «Spørreundersøkelsen om skiftarbeid, søvn og helse hos sykepleiere (SUSSH)» som har pågått siden 2008, der formålet med undersøkelsen er å se på hvordan sykepleieres helse utvikler seg over tid, spesielt relatert til ulike typer turnusarbeid.   

Portrett av Anette Harris
Anette Harris

Professor ved UiB hvor hun blant annet leder Forskningssenter for Søvn, Arbeid og Helse, og Bergen søvn og kronobiologi nettverk. Hun har en doktorgrad på helse og prestasjon i ekstreme miljøer, og har forsket på stress og skiftarbeid i en årrekke. Hun har publisert en rekke vitenskapelige artikler innen tematikken, veiledet flere doktorgrader, og vært prosjektleder for forskningsprosjektet «Mot en bærekraftig arbeidsstyrke i helsesektoren i det 21. århundre: Helsefremmende arbeidsplaner (HeWoS)».

Portrett av Ingebjørg Rockwell Djupedal
Ingebjørg Rockwell Djupedal

Utdannet sykepleier og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB),  seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet (FHI) og forskningssykepleier ved Kronstad DPS, Helse Bergen. I doktorgradsarbeidet sitt undersøker hun hvordan endringer i arbeidsturnusen påvirker helsen og turnover blant helsearbeidere. Et viktig fokus i forskningen hennes er å undersøke betydningen kort hviletid (< 11 timer) mellom vaktene (sein-tidlig vakter) har for søvn og sykefravær. 

Portrett av Anna Dahlgren
Anna Dahlgren

Førsteamanuensis i psykologi ved Karolinska Institutet og lektor ved Stockholms Universitet. Hun leder en forskergruppe som fokuserer på arbeidstid, restitusjon og effekter på helse og sikkerhet.

Mye av forskningen er basert på en systemtilnærming for å forstå forutsetninger og hindringer for bærekraftig arbeidtid på ulike nivå i organisasjonen. Et pågående prosjekt undersøker hvordan de endrede reglene for døgnhvile som trådte i kraft i Sverige høsten 2023 påvirker arbeidstid og sykefravær, samt hvordan endringen blir opplevd av helsepersonell og ledere i helsevesenet. Hun jobber også som ekspert på pasientsikkerhetsspørsmål og i opplæring.

Portrett av Annina Ropponen
Annina Ropponen

Professor ved Arbeidsmiljøinstituttet i Helsingfors, Finland. Hun har publisert flere vitenskapelige artikler knyttet til sammenhengen mellom arbeidstid og arbeidsmengde, sykefravær og ulykker. Hun har vært med på å utvikle den såkalte trafikklysmodellen for evaluering av arbeidsbelastning ved uregelmessig arbeidstid blant annet i helse- og sikkerhetssektoren og innen handel.

Portrett av Erlend Sunde
Erlend Sunde

Har utdanning innen helsefremmende arbeid og doktorgrad ved Universitetet i Bergen. Han har forsket på hvordan ulike former for skiftarbeid, inkludert nattarbeid, påvirker søvn og kognitiv fungering. Sunde har særlig erfaring med eksperimentelle studier som benytter naturalistisk design for å undersøke hvordan skiftarbeid påvirker både søvn og kognitiv prestasjon.

Portrett av Ståle Pallesen
Ståle Pallesen

Professor i psykologi  og medlem i Forskningssenter for søvn, arbeid og helse ved Universitet i Bergen og i arbeidsgruppen ved Nasjonalt senter for søvnmedisin ved Haukeland universitetssjukehus. Pallesen har mye erfaring med forskning, undervisning og klinisk arbeid relatert til søvn og søvnrelaterte problemstillinger.

Portrett av Anne Helene Garde
Anne Helene Garde

Professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i København, Danmark. Hun forsker hovedsakelig på helseeffekter av arbeidsmiljøeksponering med spesielt fokus på effekter av arbeidstidsordninger f.eks. nattarbeid og skiftarbeid. Hovedspørsmålene er: Er nattarbeid en risikofaktor for sykdom og ulykker? og Hvordan kan nattarbeid planlegges for å minimere denne risikoen?

 

Portrett av Øystein Holmelid
Øystein Holmelid

Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen og del av forskningsgruppen Bergen søvn og kronobiologinettverk. Holmelid har erfaring med eksperimentelle menneske- og dyremodeller for skiftarbeid.

Sist oppdatert 07.10.2024