Normale reaksjonar. Nokon å prate med

Å vite at barnet ditt trenger observasjoner eller behandling på sykehus kan gi mye uro og usikkerhet og kan føles vanskelig. Mange foreldre beskriver det som en følelsesmessig berg og dalbane hvor man føler på lykke og takknemlighet den ene øyeblikket og bekymring, stress og sorg det neste

Det kan også være krevende for foreldreparet da den ene parten kan kjenne på de gode følelsene mens den andre er i det vanskelige.  Dette er normale reaksjoner som jordmødre og sykepleiere har sett mange ganger tidligere. Prat gjerne med dem om hvordan du har det. 

Vi ønsker også at alle våre foreldre takker ja til en samtale med familieterapeut. Dersom det er behov for det kan hun formidle kontakt med psykolog. Vi kan også kontakte prest eller imam tilknyttet sykehuset. Prestetjenesten støtter pårørende i krevende situasjoner uavhengig av livssyn. Personalet kan hjelpe deg og sette deg i kontakt med den du ønsker å snakke med. 

Tips til egenomsorg: 

Å være foreldre er tidvis altoppslukende. Og være bekymret foreldre for et barn som krever overvåking eller behandling koster enda mer krefter. Dere som er foreldre er kjempeviktig for barnet deres og barnet trenger å føle deres nærvær. Likevel er det veldig viktig at dere også tar hånd om dere selv. Vi anbefaler alle foreldre og forsøke å sove om natten (innimellom pumping/amming/babystell). Det er lett og bli døgnvill, men lurt å opprettholde en sunn døgnrytme også i denne perioden hvor dag og natt kanskje går litt i ett. 

Det er normalt at apetitten kan forsvinne, eller variere. Mat og drikke er viktig for dere begge, ikke minst for mor som har en kropp som er i store endringsprosesser etter svangerskap og fødsel/keisersnitt og som skal produsere melk. Om matlysten er dårlig; drikk sukkerholdig drikke (juice/saft), og sørg for å spise små måltider med jevne mellomrom. Lettfordøyelig men næringsrik mat som supper, yoghurt, frukt, smoothie kan være lettere å ta til seg på tunge dager enn brødmat og middag. Noe mat må man ha alle dagene. 

Vi vet at dere gjerne vil være hos barnet hele tiden, men for noen kan det bli mange uker på sykehus og det gjør godt for både kropp og sinn å få en liten tur ut av sykehuset hver dag. En runde rundt huset 1-2 ganger om dagen kan være et lurt mål i starten.
Sist oppdatert 22.12.2023