Stort væsketap fra stomien
Tarmsystemet vårt er eit komplekst system og har ulike oppgåver. Fordøyinga er prosessen der tarmsystemet behandlar og tar opp viktige næringsstoff til kroppen og det overflødige blir skilt ut som avføring. Med stomi er det viktig å følge med på og anslå omtrentleg kor mykje tarminnhald som kjem i løpet av eit døgn.
Hensikt
Formålet med denne teksten er å hindre forstyrringar i salt- og væskebalansen i kroppen som kan oppstå når personar med ein tynntarmstomi har for høg produksjon frå stomien.
Oppgåva og funksjonen til tarmen
Tarmsystemet vårt er eit komplekst system og har ulike oppgåver. Fordøyinga er prosessen der tarmsystemet behandlar og tar opp viktige næringsstoff til kroppen og det overflødige blir skilt ut som avføring.
Når mat eller drikke blir inntatt, blir det blanda dette med saltsyre i magesekken som bidrar til nedbrytning av innhaldet til ein suppeliknande konsistens. Innhaldet i magesekken tømmer seg porsjonsvis over i tynntarmen der det blir tilsett enzym frå bukspyttkjertelen og galle frå galleblæra. Dette bryt ned tarminnhaldet til mindre element som lettare kan bli tatte opp i tynntarmen.
Oppgåva til tynntarmen er å suge opp næringsstoff og væske, og ho er normalt hos eit vakse menneske omtrent 4–6 meter lang.
Tarminnhaldet vandrar vidare over i tjukktarmen, som har som hovudoppgåve å suge opp væske og saltar. Innhaldet her blir tjukkare og tjukkare etter kvart som det nærmar seg endetarmen.
Tiltak
Matens påverknad på tarminnholdet
Maten vi et påverkar konsistensen på tarminnhaldet. Det er viktig med eit variert kosthald utan unødvendige avgrensingar. Måltida bør bli fordelte jamt utover dagen. Tygg maten godt. Ved høg stomiproduksjon er det viktig å salte maten ekstra/bruke saltrike matvarer.