Øvelsesprogram
Kjeveledd og tyggemuskulatur
Under finner du øvelsesprogram for kjeveledd og tyggemuskulatur.
- Løft skuldrene mot ørene. La skuldrene gli ned igjen og føl tyngde og avspenning i skulder- nakke- og halsmuskler.
- Knytt hendene, bøy i albuledd, trekk skuldrene opp mot ørene. Hold et øyeblikk og kjenn stramningen i arm-, skulder-, nakke- og evt. kjeveleddsmuskler. Løs ut og kjenn tyngde og avspenning.
- "Slipp" ansiktsmuskler og tyggemuskler. Gjør små åpne og lukkebevegelser med underkjeven. Bevegelsene utføres jevnt og rolig med minimalt muskelarbeid. Denne Øvelsen kan med fordel gjentas innimellom de andre øvelsene.
- Gap langsomt så høyt som mulig. Plasser en knyttet hånd under haken for støtte/motstand.
- Sideføring: Før underkjeven over mot høyre side. Deretter tilbake til normalstilling og over mot venstre side. En håndflate plasseres på siden av underkjeven for støtte/motstand.
- Fremoverføring: Underkjeven føres så langt frem som mulig. Deretter tilbake til normalstilling. En hånd plasseres mot haken for støtte/motstand.
- Ved innskrenket åpnebevegelse — kjevesperre: Gap så høyt som mulig. Tøy deretter forsiktig ved å presse den ene håndens pekefinger og den andre håndens tommelfinger mot henholdsvis under- og overkjevens fortenner.
GENERELLE BEMERKNINGER OM ØVELSENE:
- Hver øvelse gjentas 8 -10 ganger, og øvelsesprogrammet gjennomføres vanligvis to ganger daglig.
- Øvelsene skal ikke forårsake smerte. "Kneppelyder" i leddet skal unngås, stopp bevegelsene før evt. "knepping".
- Bevegelsene utføres så jevnt som mulig. Ved åpnebevegelser og fremoverføring skal glidning av underkjeven mot høyre eller venstre unngås. Bruk speil for kontroll.
- Unngå å presse og bite tennene mot hverandre. Tennene skal bare ha kontakt ved spising. Det er gunstig å hvile en liten stund på rygg etter å ha utført øvelsesprogrammet. Føl da tyngde, avspenning og hvile for hele kroppen.
- Det er gunstig å hvile en liten stund på rygg etter å ha utført øvelsesprogrammet. Føl da tyngde, avspenning og hvile for hele kroppen.
Sist oppdatert 08.05.2025