Pusteteknikk

Her finn du informasjon om mestring av tungpust

Hvilepust er et rolig og avspent pustemønster. Innpust skjer ved hjelp av mellomgulvet (m.diafragma) og utpusten skjer passivt uten muskelbruk. Ofte kalt å «puste med magen»

Ved fysisk anstrengelser og forverringer i pusten tas også hjelpemuskulatur i brystkasse, skulderbue og mage i bruk. Det er nødvendig og hensiktsmessig for å imøtekomme kroppens økte oksygenbehov, men en bør tilstrebe å komme tilbake til hvilepust når forholdene tillater det. Ved å puste med hvilepust sparer du krefter, får mer luft til rett sted og reduserer muskelspenninger.

Praktisk øvelse: Sitt på en stol og legg en hånd på magen og en på brystet. På innpust slippes magen utover og ved utpust synker den sammen. Hovedbevgelsen skjer i magen, kun lett medbevegelse i brystkassen.

Leppepust er en pusteteknikk som brukes for redusere tung pust eller forebygge tung pust i forbindelse med fysisk anstrengelse. Trekk pusten rolig inn og slipp luften lett ut gjennom en liten leppespalte. Ikke press luften ut. Leppepusten roer ned pusten og åpner opp luftveiene slik at det blir lettere å puste.

Hvilestillinger avlaster overkroppen slik at musklene slapper av og du bruker mindre energi. Hvilken stilling slapper du mest av i? Prøv deg frem med ulike stillinger.

Under er vist en video med eksempler på stillinger som kan gi god avlastning for pustearbeidet. Video fra Helsehuset: KOLS. Stavanger kommune. 

Et anfall med tung pust kan utvikles raskt eller sakte. Vær var forandringer i pusten slik at du kan roe ned i starten dersom du får et anfall av tung pust. Følgende tiltak kan hjelpe deg:

  • Beveg deg langsomt
  • Finn en god hvilestilling, gjerne sittende
  • Løsne på stramme klær
  • Finn frem anfallsmedisinene dine
  • Drikk noe varmt
  • Få ro og frisk luft

Bruk leppepust, dvs at du trekker pusten rolig inn og slipper luften lett ut gjennom en liten leppespalte. Ikke press luften ut. Leppepusten roer ned pusten og åpner opp luftveiene slik at det blir lettere å puste.

Sist oppdatert 04.06.2024