Hva med meg da?

Et barn som holder et gresskar


 

​​​​Hvordan har du det?

​​​​På denne siden vil vi snakke litt om deg og hvordan du har det. Når en mor eller far i en familie blir syk, påvirker det nemlig hele familien, også barna. Kanskje kan vi vise deg at dine følelser og tanker er helt normale – at mange andre barn har det akkurat som deg. Noen er lei seg og redd. Noen får ikke sove fordi de tenker på så mye. Noen lurer på om det er deres skyld at mor eller far ble syk. Noen har dårlig samvittighet fordi de ikke hjelper mer til. Og noen blir flau når vennene ser at mor eller far er syk.  

– Jeg vil ikke at min familie skal være annerledes


 
Grafisk brukergrensesnitt
Har du tenkt at det er urettferdig, og kanskje pinlig, at din mor eller far har en sykdom? Da er du ikke alene. Her er en historie om Ida:
– Har faren din brukket benet? spurte en jente da hun så at Ida sin far kom gående med krykker. Ida svarte at faren hadde en sykdom som gjorde at han trengte krykker. Da så jenta skremt ut. Ida synes det var pinlig, og ønsket at far hadde vært frisk som andre fedre. Hun tenkte at far var den eneste i verden som hadde MS. Nå har Ida vært med far i en forening for folk med MS. Der så hun andre som var syke. Noen gikk vanlig, noen brukte krykker og noen rullestol. Ida likte ikke å se dem som var ganske dårlig, men nå føler hun seg i alle fall ikke så alene lenger. 

 

 

– Det er urettferdig! 

Diagram
Da faren til Markus fikk MS, ble Markus redd. Han så at far var trøtt og hadde vondt. Han skjønte at mor var redd, og da ble han enda mer redd. Lillebroren til Markus, Lars skjønte ikke så mye. Markus synes synd på far, men han våget ikke å snakke om det. Etter en stund ble Markus sint. Han synes det var urettferdig at det skulle skje i ha​ns familie. Hvorfor hadde alle klassekameratene fedre som var friske, og kunne være med på fotballtrening? Hvorfor måtte akkurat hans far være annerledes? Markus hadde dårlig samvittighet fordi han tenkte sånn, men tankene var ikke til å stoppe.

 
Klart det er urettferdig at Markus sin far fikk MS. Urettferdig for far og urettferdig for Markus, lillebroren og moren. Markus trenger ikke å ha dårlig samvittighet for tankene sine. Han har lov til å være sint. Det er ikke rettferdig at noen blir syke, men sånn er livet. Vi kan ikke ta bort sykdommen. Har du vært sint og tenkt at det er urettferdig? Da kan vi fortelle deg at det er helt normalt, og at du ikke er alene. Vi vet også at det som hjelper er å snakke med noen. Og husk; den som er syk får masse hjelp og gode medisiner. Du har lov til å tenke på deg selv og ha det fint selv om mor eller far har MS. 

 
         

 

– ​Snakk med noen!


 
Tekst
En som har pratet med mange barn om sykdom sier: – Å dele tunge tanker gjør dem lettere. Derfor har vi ett viktig råd til deg: Snakk med noen! Snakk med mor eller far. Andre du kan snakke med kan være besteforeldre, en tante eller onkel. Du kan også snakke med læreren din, helsesøsteren på skolen eller noen andre du stoler på. Å holde sorger og bekymringer for seg selv hjelper ingen ting. Det blir faktisk bare verre av det. 

 
Når familien og vennene dine vet om sykdommen, er det lettere å snakke om den. Da kan du fortelle hva du tenker på, spørre om ting og få hjelp. Når andre vet og forstår er det heller ikke så pinlig å ha en mamma eller pappa som er annerledes.

​​
En person som klemmer et barn
Sist oppdatert 29.08.2016