Hvorfor

Ingen vet hva sykdommen egentlig kommer av. Den kan skyldes at immunsystemet, som er det som beskytter oss mot sykdommer, av en eller annen grunn har blitt forstyrret. Vi tror noen lettere kan få sykdommen enn andre.

​​​​​​​​Hvorfor dette skjer, er det mange som lurer på, og forskere over hele verden jobber hele tiden for å finne årsaken. Epstein-Barr virus (EBV – kyssesykevirus), røyking og mangel på vitamin D kan være faktorer som kan påvirke risikoen for å få MS. Vitamin D blir produsert i kroppen vår når vi får sollys på huden vår. Store deler av året er ikke solen i Norge sterk nok til å hjelpe deg å produsere vitamin D. Vitamin D kan måles i blodet og ved lave verdier kan en ta vitamin D tilskudd, som for eksempel tran. ​ 

 
En mann og en kvinne i et laboratorium


 

Hvordan stilles diagnosen MS?​

Å stille en MS diagnose er som å legge et puslespill.

  • Legene spør om historien til den som er syk.
  • De undersøker om nervebanene gir normale signaler til musklene. De sjekker muskelrefleksene ved å slå på muskelsenene med en spesiell gummi-hammer.
  • Balansen sjekkes når personen går eller står med lukkede øyne. 
  • Hud-følesansen undersøkes ved å stryke en bomullsdott eller prikke med en tannpirker på føtter og armer. 
  • Legene kan se om nervebaner er skadet ved å gjøre en MR skanning av hjernen og ryggmargen. MS ses som lyse flekker. Noen ganger må MR undersøkelsen gjentas for å kunne stille en sikker diagnose.
  • ​Deretter må legene vite om immunsystemet har angrepet nerveisolasjonsstoffet, myelinet, ved å ta en prøve av ryggmargsvæsken som er rundt ryggmargen. Så sjekker legen om der er tegn til betennelse som kan bety MS..
  • Noen ganger kan legene måle hvor fort signalene går gjennom nervetrådene. Det kalles en nerveimpulstest. Den ser vanligvis på signalene som sendes fra øynene til hjernen. Klisterputer med ledninger festes på hodet og så får den som undersøkes se forskjellige mønstre på en skjerm. Ledningene sjekker om signalene kommer frem og hvor raskt den kommer dit.
En mann og en kvinne på et kontor


 
MR-maskin
 

​Ordforklaring:

​Hva er MR?

Magnetresonanstomografi (MR) gir svært detaljerte bilder av hjernen og ryggmargen og kan vise små endringer som kan oppstå ved MS. Den som undersøkes ligger helt rolig på et bord som føres inn i en kanal. Noen ganger kan det være litt vanskelig å ligge stille lenge ved undersøkelsen.

Hva er ryggmargsvæske​prøve/ spinalpunksjon?

Ryggmargsvæskeprøve gjøres ved å stikke en nål i ryggmargskanalen og ta ut noen milliliter ryggmargsvæske som ser ut som vann. Den blir så undersøkt for typiske tegn på betennelse.​

 
Sist oppdatert 29.08.2016