- Abort - planlagt abortI Noreg har kvinner sjølv rett til å bestemme om de vil avbryte svangerskapet i løpet av dei tolv første vekene. Svangerskapets lengde blir rekna frå første dag av din siste menstruasjon.
- Abort - SpontanabortOpp til 20 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort, så det er dessverre ganske vanleg.
- ADHD hos barnDe som har ADHD, vil ofte slite med å konsentrere seg, ha mye uro i kroppen og gjøre ting uten å tenke seg om. For å kunne gi god behandling er det viktig å få nok opplysninger om hvordan ADHDen viser seg hos det enkelte barnet. Målet med behandlingen er å fungere bedre i hverdagen. Det kan man oppnå ved å få hjelp til å forstå hva ADHD er og hvordan foreldre og lærere kan hjelpe til på en bedre måte. Medisiner kan også hjelpe.
- Akillessene, avrivning (akillesseneruptur)Avriving av akillessena er ein akutt skade som kan oppstå i samband med sport eller annan aktivitet som stille krav til hurtig og kraftig bruk av leggmuskulaturen. God behandling av skaden er viktig for å få tilfredsstillande funksjon i sena igjen.
- AkneAkne (kviser) er ein vanleg hudsjukdom, særleg i ungdomsår. Lett til moderat akne blir behandla av fastlege, først og fremst med lokale midlar som påsmøres huda direkte, evt. med tablettkurer (antibiotika). Dette gjeld dei fleste pasientane med akne.
- Akutt sarkoidose (Løfgrens syndrom)Löfgrens syndrom er ein form for Sarkoidose, ein systemsjukdom av ukjent årsak.
- AlkoholproblemerNår alkoholbruken har komme ut av kontroll, og du har utvikla ein avhengnad, vil ein vesentleg del av behandlinga vere å få kontroll på impulsane til å bruke alkohol – uansett årsak.
- Allergitest (epikutantest)Ved epikutantest, også kalla lappetest, legg vi testmateriale i små kammer direkte på huda, vanlegvis på ryggen. Testen blir brukt ved mistanke om allergi mot stoff som kjem i kontakt med hud. Testmaterialet skal ligge på i 48 timar. Testen blir lest av etter 72 timar, i nokre tilfelle også etter fem til sju dagar.
- Allergitest (prikktest)Prikktest er ein allergitest vi bruker til å avklare om du er allergisk for ulike stoff. Testen viser om det blir ein reaksjon i huda når det vert lagt på ulike dråpar som inneheld stoff som folk ofte reagerer på.
- Allergiutredning hos lungespesialist, voksneAllergi er hyppig førekommande i befolkninga og viser seg å auke i førekomst. Ein kan ha allergirelaterte symptom frå øvre og nedre luftvegar, mage og tarm eller frå hud. Fastlegen vil ofte kunne greie ut og behandle allergi, men nokre gonger er det behov for at fastlegen tilviser til spesialisthelsetenesta for utgreiing og/eller behandling.
- Allergiutredning hos øre-nese-halsspesialist, voksneAllergirelaterte symptom kan komme frå øvre og nedre luftvegar, mage og tarm eller frå huda. Ein del symptom frå dei øvre luftvegane, særleg nasen, kan minne om allergi utan å vere det. Pollenallergi, som også blir kalla høysnue, er den mest vanlege forma for allergi.
- Allogen stamcelletransplantasjonAllogen stamcelletransplantasjon innebærer at pasientens benmarg svekkes eller utslettes med cellegift/cytostatika, og eventuelt stråling, før det tilføres friske stamceller fra en donor for å gjenopprette et normalt blod- og immunsystem. Allogen stamcelletransplantasjon tilbys kun pasienter som har svært alvorlig sykdom. Med dette forstår vi sykdommer hvor leveutsiktene med annen behandling er sterkt begrenset. Behandlingen er i økende grad tilpasset den enkelte pasient. Likevel forekommer en del plager og komplikasjoner, som i verste fall kan føre til dødelig utfall.
- ALS - Amyotrofisk Lateral ScleroseALS er en sykdom som angriper de nervecellene og nervebanene i ryggmargen og i hjernen, som styrer musklenes bevegelser (motorikken).
- AmmingInformasjon om ammestart og ammeråd som kan vere nyttige den første tida etter at barnet ditt er fødd.
- Angiografi og intervensjonAngiografi er ein metode for kateterbasert undersøking av blodårene i kroppen, der ein nyttar røntgenstråling og kontrastmiddel for å framstille blodårene. Dersom ein brukar denne metoden som vegleiing for å utføre ulike behandlingar vert det kalla intervensjon.
- AnkelbruddAnkelbrudd er et vanlig brudd og oppstår gjerne ved overtråkk. De fleste ankelbrudd kan behandles med gips/støttesko, men noen brudd gjør ankel-leddet så ustabilt at operasjon kan være nødvendig.
- Ankelbrudd, behandling med gipsStabile ankelbrot kan behandlast med gips. Gipsbehandlinga varer totalt i 6 veker.
- Ankelbrudd, operasjon med innvendig plate og skruerAnkelbrot er eit vanleg brot og skjer gjerne ved overtråkk. Brotet kan ha forskjellige grader av alvor, noko som avgjer behandlinga. Ved kirurgisk behandling blir brotet først stabilisert med midlertidig gips eller ramme. Deretter gjennomfører vi operasjonen. Du må vanlegvis gå på krykker i 6-12 veker etterpå.
- Ankelbrudd, operasjon med midlertidig rammeAnkelbrot er eit vanleg brot som er vanleg ved overtråkk. I nokre tilfelle er ankelleddet så ustabilt etter brotet at det ikkje er nok å sette på gips. Det kan bli nødvendig med ei midlertidig ramme medan du ventar på den endelege operasjonen. Dette blir gjort som ein snarleg operasjon.
- AnkelprotesePasientar som har eit øydelagt ankelledd som følge av artrose, leddgikt eller tidlegare skadar vil bli vurdert med tanke på operativ behandling.
- Anoreksi hos voksne, døgnbehandlingAnoreksi er en alvorlig psykisk lidelse som kjennetegnes ved utilstrekkelig matinntak som fører til undervekt (BMI under 17,5), intens frykt for vektøkning, og vedvarende atferd som forhindrer vektøkning. Selvfølelse er overdrevent relatert til kroppsbilde, og mange syns det er vanskelig å forstå alvoret i situasjonen.
- Ansiktsskader, akutteDe hyppigste årsakene til ansiktsskader er trafikkulykker, fall, overgrep og idrett. Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, vil du som oftest bli operert.
- AntifosfolipidsyndromAntifosfolipidsyndrom er ein autoimmun sjukdom. Det vil seie at kroppen sitt eige immunforsvar er overaktivt og angrip eige vev.
- ApnéskinneApnéskinne består av ein plastgomme tilpassa tennene både i over- og underkjeven. Det er eit sambands-stag mellom plastgommane, som bidreg til å halda underkjeven stabiliserte i noko framskoven posisjon under søvn. Då unngår ein at underkjeven sig ned og bakover, og sikrar dermed luftpassasjen bak tunga og gjennom nedre del av svelget når ein søv.
- Arbeids-EKGArbeids-EKG gir informasjon om hjertets funksjon under belastning.
- Arbeidsmedisinsk utredningArbeidsmedisinsk utredning går i hovedsak ut på å vurdere om du har sykdom som har oppstått som følge av påvirkninger i arbeidet du har eller at sykdommen har blitt forverret av denne påvirkningen.
- Arginin/insulin stimulasjonstest - barn og ungeArginin/Insulin stimulasjonstest brukes for å utrede en eventuell veksthormonnmangel. Dette gjøres ved å gi stoffer som skal stimulere hypofysen til å skille ut veksthormon.
- Arteriell blodgassArteriell blodgass er ei blodprøve blir brukt til å vurdere lungefunksjonen og balansen mellom oksygen og kulldioksid i blodet. Blodprøver blir vanlegvis tatt frå ei vene. Denne typen blodprøve er litt spesiell fordi vi må ta blod fra ei arterie (pulsåre). Oftast tek vi blodprøva frå pulsåra som ligg i handleddet.
- Artikulasjonsvansker - artikulasjonsevneundersøkelseArtikulasjonsvanskar eller uttalevanskar vil seie redusert evne til å snakke tydeleg. Undersøkinga vil avdekke graden og arten av artikulasjonsvanskane dine.
- Artikulasjonsvansker (dysartri)Artikulasjonsvansker eller uttalevansker vil si redusert evne til å snakke tydelig. Behandlingen består av ulike øvelser i å tilpasse talen for at den skal bli mest mulig tydelig.
- Arvelig høyt kolesterol (Familiær hyperkolesterolemi)Høyt kolesterol kan være arvelig og kalles da familiær hyperkolesterolemi (FH). Årsaken til tilstanden er en genfeil som gir høyt kolesterol i blodet.
- Assistert befruktningAssistert befruktning er befruktning som skjer utenfor kroppen eller ved inseminasjon. Dette er blitt en vanlig måte å hjelpe ufrivillig barnløse til å bli foreldre.
- Atopisk eksemAtopisk eksem er den vanlegaste eksemforma hos barn og kan ramme opp til 20 prosent av barn i førskulealder. Dei fleste får symptom på hudsjukdommen før fylte to år, mange får plager allereie i spedbarnsalder. Mange blir kvitt plagene før dei blir vaksne. Hos enkelte blussar sjukdommen opp igjen i tenåra. Enkelte vil ha eksemplager livet ut. Personar som har hatt atopisk eksem som barn er spesielt utsette for å få handeksem som vaksne.
- Auditivt fremkalte responser (AER)Auditivt framkalla respons er ei undersøking av dei sentrale høyrselsbanene. Her blir hørselsbanene undersøkt frå høyreorganet til øvre del av hjernestammen. Hørselsbanene blir aktivert med lydstimuli.
- Augelokk, Innovervrengd nedre augelokkElastisiteten i huda og musklane til augelokka blir mindre ettersom åra går. Nedre augelokk blir slapt og vrenger seg inn mot augeeplet. Tilstanden kan være så synleg at augevipper kjem i kontakt med auget og irriterer hornhinna.
- Augelokk: Fjerning av overflødig hudElastisiteten i augelokkas hud og musklar blir svekka med åra. Overflødig hud på øvre augelokk er ein vanleg tilstand hos vaksne/eldre. Tilstanden kan vere så uttalt at sidesynet blir dårlegare.
- Augelokk: Hengande øvre augelokkPtose betyr nedhengande øvre augelokk som kjem av at muskelen eller sena som skal løfte augelokket er svak.
- Augelokk: Overflødig hud på augelokkElastisiteten i augelokkas hud og musklar blir svekka med åra. Overflødig hud på øvre augelokk er ein vanleg tilstand hos vaksne/eldre. Tilstanden kan vere så uttalt at sidesynet blir dårlegare.
- Augelokk: Utovervrengd nedre augelokkElastisiteten i huda og musklane til augelokka blir mindre ettersom åra går. Nedre augelokk blir slapt og vrengjer seg ut. I sjeldne tilfelle skuldast tilstanden arrdanning i augelokkets område eller lamming av ansiktsnerva.
- Autisme hos barnAutisme er ei alvorleg og omfattande funksjonshemming som oftast opptrer før barnet er tre år. Variasjonen innan autismespektertilstander er stor. Symptoma kan opptre ulikt.
- Balanseplattform (stabilometri, posturografi)Ei balanseplattform måler kor stødig du klarar å stå i oppreist stilling samtidig som balansen blir utfordra. Undersøkinga kan seie noko om balansen din og om risiko for å falle. Balansen blir påverka av mange faktorar, inkludert synet, balanseorganet i øyret, følelekamar i senar og ledd og funksjonen til nervesystemet og muskulatur.
- Barn og unge som skal til operasjon i narkose
- Beinamputasjon - rehabiliteringved Fysikalsk medisin og rehabiliteringMålgruppa er barn, unge og vaksne som etter ein beinamputasjon treng kompleks rehabilitering og kan nyttiggjere seg tilbodet vårt gjennom aktiv deltaking. Målet med rehabiliteringa er at du tileignar deg kunnskap om skaden og følgene av skaden, meistrar den nye livssituasjonen din og oppnår størst mogleg grad av sjølvstende i daglege aktivitetar.
- Beinmargsprøve fra brystbeinDette er en undersøkelse av rød beinmarg. Benmargen tas fra brystbenet (sternum). Undersøkelsen gjøres for å finne ut hvilke sykdom du lider av eller for å se hvilke virkning behandlingen har hatt på deg når du er ferdig med den.
- Beinskjørhet - intravenøs behandling med zolendronsyreZoledronsyre (Zoledronic Acid 5 mg/100 ml®, Aclasta®, Zoledronsyre SUN®) er ein medisin som blir gitt inn i blodet. Zoledronsyre styrker skjelettet og bremsar vidare beintap, og risikoen for beinbrot blir redusert. Behandlinga kan bli gitt hos fastlege, privatpraktiserande spesialistar, andre legesenter eller på sjukehus.
- Beinskjørhet (osteoporose)Et sterkt beinvev gjør at knoklene ikke brekker ved fall eller andre støt mot kroppen. Med alderen kan beinvevet tape noe av styrken sin, og vi bli mer utsatt for brudd eller brister i skjelettet. Denne tilstanden kaller vi osteoporose eller beinskjørhet, og den forekommer vanligvis hos personer over 50 år. Diagnosen kan stilles ved beintetthetsmåling. Den kan også stilles etter et lavenergibrudd, altså et brudd etter fall fra egen høyde som ikke ville gitt brudd hos beinfriske, eller ved en kombinasjon av lavenergibrudd og lav beintetthet.
- Bekhterevs sjukdom og andre spondyloartrittarSpondyloartrittar (SpA) er ei gruppe revmatiske sjukdomar som er kjenneteikna av betennelse i rygg- og bekkenledd (aksial SpA) eller betennelse i ledd og sener i armar og bein (perifer SpA).
- Benmargsprøve fra hoftekamBeinmergsprøve er ei vevsprøve som blir tatt frå hoftekammen med hjelp av eit spesielt instrument. Prøva viser korleis blodproduksjonen er, og om det eventuelt finst teikn på sjukdom i beinmergen. Prøva blir gjennomført under lokalbedøving.
-1
Side1av 12
3