Grunnleggende råd ved irritabel tarm-syndrom (IBS)

Mange opplever symptomlindring ved å følge noen grunnleggende råd og det anbefales derfor å starte med disse. Disse rådene baserer seg på NICE guidelines og anbefales som førstelinjebehandling før en eventuell oppstart av lav FODMAP-diett.

Foto: Havregrøt med bær

​De grunnleggende rådene er som følger: 

  • Fokusere på regelmessige måltider, tygge maten godt og ta det med ro i forbindelse med måltider
  • Unngå å hoppe over måltider eller unngå at det går mange timer mellom måltidene (maks 4 timer)
  • Drikke minst 8 glass vann eller andre drikker uten koffein
  • Begrense kaffe og te (koffeinholdig) til maks 3 kopper hver dag
  • Begrense inntak av alkohol og kullsyreholdige drikker
  • Noen kan ha nytte av å begrense inntaket av fiberrik mat (spesielt kli, rugbrød, fruktskall, og hele korn)
  • Noen kan ha nytte av å spise mer løselig fiber som det er mye av i eksempelvis havre, linfrø, rotgrønnsaker og sitrusfrukter
  • Forsøke daglig fibertilskudd av geldannende fiber, gjennom 1-2 ss linfrø eller fibertilskudd (Visiblin) som kan virke mykgjørende ved forstoppelse eller bindende ved diaréplager
    • NB! Viktig med rikelig væskeinntak i tillegg.
  • Begrese inntak av frukt til 3 små porsjoner per dag (som bør fordeles utover dagen)
  • Unngå sukkeralkoholer (feks sorbitol) som finnes i for eksempel sukkerfri tyggegummi og pastiller, spesielt ved diaréplager​

For å kunne kartlegge hva som faktisk fungerer og eventuelt ikke fungerer er det viktig å teste én ting av gangen!​

 

 

Noen vanlige spørsmål

Tilskudd av peppermynteolje er vist å kunne lindre magesmerter ved IBS​ fordi det får musklene i mage- og tarmkanalen til å slappe av. Det er gjort mest forskning på tilskudd i kapsel. 

Dersom man ønsker å forsøke peppermynteolje ​mot spasmer/magesmerter finnes det​ en kapsel tilgjengelig på resept som heter Colpermin (Obs - må ikke benyttes av de med overfølsomhet for innholdsstoffene inkl. jordnøttolje (peanøttolje) eller soya). ​​Vår erfaring er at en del opplever smertelindring av å bruke peppermyntete eller peppermynteolje i vann.​​ Dette får man kjøpt i enkelte butikker eller helsekost. 

Det selges en rekke probiotikatilskudd som hevdes å fremme en god tarmflora. Tarmfloraen har åpenbart innvirkning på helsen, men mye er fortsatt ukjent. Flere oppsummeringsartikler har konkludert med at probiotikatilskudd kan virke symptomlindrene hos personer med IBS. Dessverre mangler vi kunnskap om hva som er den/de ideelle bakteriestammen(e), i hvilken mengde og hvor lenge man bør ta tilskudd. Vi kan derfor ikke anbefale en bestemt type.

Dersom man ønsker å forsøke tilskudd av probiotika anbefales det i en periode på 1-2 måneder. Biola, Activia og Cultura er eksempel på syrnede melkeprodukt som er tilsatt ekstra melkesyrebakterier og kan testes ut før man eventuelt forsøker anna probiotikatilskudd (Biola finnes også laktoseredusert).

​​​​​​​Kilde:​ NICE guidelines​

Sist oppdatert 24.05.2024