Lav FODMAP

Reintroduksjonsfasen

En streng lav FODMAP-diett er ikke en livslang diett. Etter å ha fulgt en streng lav FODMAP-diett i 2-6 uker er det viktig å reintrodusere FODMAP for å finne dine symptomtriggere.

En mugge med uice ved siden av en bolle med frukt

Reintroduksjonsfasen er viktig fordi toleransen for FODMAP er individuell, og det er viktig å finne ut hvor mye og hvilke FODMAP-grupper du tåler for å få et kosthold med minst mulig symptomer og mest mulig variasjon. 

Mange opplever at de kan gjeninnføre mange høy FODMAP-matvarene i kostholdet sitt, men at de ikke kan spise dem så ofte, eller i samme mengde som de gjorde før.

Reintroduksjon av høy FODMAP matvarer/grupper med skjema for registrering av mat og symptomer - utskriftsvennlig versjon (PDF)

 • Toleransen for FODMAP er individuell.
 • Gjennom reintroduksjonen kan du finne ut hvor mye FODMAP du tåler og om en eller flere FODMAP-grupper tåles bedre enn andre.
 • Noen FODMAP-holdige matvarer er prebiotiske, det vil si at de er mat for tarmbakteriene og fremmer veksten av gode bakterier i tarmen, og det kan være ugunstig å unngå prebiotiske fibre over lang tid.
 • Å følge en streng lav FODMAP-diett over lang tid kan føre til redusert toleranse for høy FODMAP-matvarer.
 • Streng lav FODMAP-diett kan være upraktisk og sosialt vanskelig å følge.

 • Å få kartlagt symptomtriggere hos deg
 • Å få svar på hvilke og i hvilken mengde du kan spise av matvaren/FODMAP-gruppen uten at det gir deg mer plager
 • Å få et kosthold med minst mulig restriksjoner og samtidig god symptomlindring

I tabellen (PDF vedlegg) finner du forslag til testmatvarer og anbefalt testmengde. Dette er matvarer som kun inneholder en FODMAP-gruppe og derfor egner seg godt til å teste toleranse. Du kan også velge andre matvarer, men da er det viktig at disse kun inneholder en gruppe (den du ønsker å teste). 

Dersom du opplever symptomer under reintroduksjonen av en matvare, noterer du mengden du tolererte før du går tilbake til lav FODMAP diett i 2-3 dager eller til symptomene er bedret. Deretter kan du forsøke en eller flere av følgende muligheter:

 1. Teste samme matvare, men i mindre mengde
 2. Teste en annen matvare fra samme FODMAP-gruppe
 3. Anta at du ikke tolererer matvaren eller at du ikke tåler den mengden du testet, og tester en annen FODMAP-gruppe

Dersom du gjennom utprøvingen finner ut at du tåler laktose dårlig, kan du ha nytte av preparater med laktaseenzym som Nycopro Laktase tabletter og Lactrase kapsler (selges reseptfritt på apotektet). Disse virker slik at man tar 1 tabletter/kapsler i forbindelse med måltid som inneholder laktose. Med disse vil du kunne nyte et måltid på restaurant, i selskap, ved festlige anledninger eller på ferie uten å bli dårlig på grunn av laktosen. NB! Noen av disse kan inneholde sukkeralkoholer. 

Praktiske råd ved lav FODMAP-diett

Når du følger en lav FODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.

Les råd for kosthold ved lav FODMAP diett
En gruppe planter og grønnsaker på et skjærebrett

Ulike typer FODMAP

Hva er forskjellen mellom FODMAP og andre karbohydrater.

Lav FODMAP - Ulike typer FODMAP
En bolle med frukt og en krukke melk på et bord

Oppskrifter

Her har vi samlet noen oppskrifter relevant for lav FODMAP.

Lav FODMAP - Oppskrifter
En gruppe brød med smør
Sist oppdatert 16.01.2024