Lav FODMAP

Informasjonsmateriell

Her finner du informasjonsmateriell og brosjyrer som er utarbeidet av NKFM i utskriftsvennlig format (PDF).

Bilde av NKFMs egne lav FODMAP brosjyre

​​​​​Kostbrosjyre ​​Lav FODMAP

​Her finner du en brosjyre der mye innhold om lav FODMAP er samlet (29 sider). Brosjyren inneholder litt informasjon om irritabel tarm, om FODMAP og tips til hvordan en lav FODMAP-diett kan gjennomføres og settes sammen​. Brosjyren har også matvareliste med lavt, middels og høyt FODMAP-innhold (oppdatert mars 2021).


Matvarelister delt inn i lavt, moderat og høyt FODMAP-innhold

Her finner du lister i tabellform som er basert på matvaretester gjennomført ved Monash University i Australia. Når nye matvarer analyseres legges de til i mobilappen «Monash University FODMAP Diet”. Vær oppmerksom på at det kan forekomme endringer basert på nye analyser som ikke er oppdatert i disse listene (oppdatert mars 2021). Lav FO​​DMAP-oppskrifter

Her finner du et lite utvalg lav FODMAP-oppskrifter; frokost- og middagsalternativer, bakst, mellommåltider, dessert og smoothie. 


Forslag til 4-dag​​ers meny 

Her finner du eksempel på matvarer over 4 dager med oppskrifter. 


Lav FODMAP-diett og vegetarisk kosthold

Her finner du våre råd ved et vegetarisk kosthold, hvilke næringsstoffer det kan være lurt å være obs på og tips til veganske kilder til de ulike næringsstoffene. 


​Reintroduksjon av ​høy FODMAP matvarer/grupper​​​​​

Etter å ha har fulgt en lav FODMAP-diett i 2-6 uker, og du samtidig føler deg symptomfri eller symptomlindret, er det på tide å innføre mat du har unngått i restriksjonsperioden. ​​Her finner du forslag til testmatvarer for ulike FODMAP-grupper, anbefalt testmengde og skjema for egen reintroduksjon. 
Sist oppdatert 07.08.2023