Ny studie. Inntak av fettsyre er knyttet til lavere risiko for multippel sklerose
Hensikten med studien var å undersøke hvorvidt inntak av flerumettede fettsyrer var assosiert med lavere risiko for multippel sklerose (MS). I studien fant vi ingen assosiasjoner mellom inntak av marine omega-3 fettsyrer, men et høyere inntak av den plantebaserte omega-3 fettsyren alfalinolensyre var assosiert med lavere sykdomsrisiko.
Kjetil Bjørnevik (bildet) er førsteforfatter for studien som er et samarbeidsprosjekt mellom UiB, Harvard og Nasjonal kompetansetjeneste for MS, publisert i det internasjonale tidsskriftet Multiple Sclerosis.
Studien er basert på de amerikanske kohortstudien Nurses' Health Study (NHS) og Nurses' Health Study II (NHSII), hvor deltakerne over flere tiår har rapportert kosthold hvert fjerde år. I løpet av studieperioden utviklet 479 av deltakerne MS, og i denne studien har vi undersøkt hvorvidt inntaket av flerumettede fettsyrer før sykdomsdebut var assosiert med økt sykdomsrisiko.
Høyere inntak av flerumettede fettsyrer var assosiert med en lavere sykdomsrisiko. For de spesifikke flerumettede fettsyrene var det kun den plantebaserte fettsyren alfalinolensyre (ALA) som var assosiert med senere sykdomsrisiko. De marine omega-3 flerumettede fettsyrene eicosapentaenoic acid (EPA) og docosahexaenoic acid (DHA) var ikke assosiert med risikoen for å utvikle MS.
Abstract:
BACKGROUND: Results from previous studies on polyunsaturated fatty acid (PUFA) intake and multiple sclerosis (MS) risk are conflicting.
OBJECTIVE: To prospectively investigate the association between dietary intake of PUFA and MS risk.
METHODS: We followed 80,920 women from Nurses' Health Study (1984-2004) and 94,511 women from Nurses' Health Study II (1991-2009) who reported on diet using a validated food frequency questionnaire every 4 years and identified 479 incident MS cases during follow-up. We used Cox regression to estimate hazard ratios (HRs) and 95% confidence intervals (CIs), for the effect of PUFA intake on MS risk adjusting for age, latitude of residence at age 15, ancestry, cigarette smoking, supplemental vitamin D intake, body mass index, and total energy intake.
RESULTS: Higher intake of total PUFA at baseline was associated with a lower risk of MS (HR top vs bottom quintile: 0.67, 95% CI: 0.49-0.90, p trend = 0.01). Among the specific types of PUFA, only α-linolenic acid (ALA) was inversely associated with MS risk (HR top vs bottom quintile: 0.61, 95% CI: 0.45-0.83, p trend = 0.001). The long-chain fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) were not associated with MS risk.
CONCLUSION: Low dietary PUFA intake may be another modifiable risk factor for MS.
Referanse: