Podkast

Søvnpodden

Søvnpodden er SOVno sin podkast for alle som sover. Enten du sliter med søvnen, behandler folk med søvnproblemer eller bare vil lære litt mer om søvn, er dette podkasten for deg!

To kvinner i en seng, en som ligger og sover og en som sitter og holder seg for ørene

Foto: Marius Løbø Fimland

Visste du at vi mennesker sover 1/3 av livet? For de fleste av oss er søvn en så naturlig del av hverdagen at vi ikke tenker over det en gang. Først når vi får problemer med søvnen, oppdager vi hvor viktig den er for et friskt og godt liv. Dessverre vil de fleste av oss oppleve kortere eller lengre perioder med søvnproblemer i løpet av livet, og da kan det være godt å vite hva man skal gjøre med det.

I tiden framover vil SOVno invitere Norges fremste søvneksperter til Søvnpodden for å diskutere alt fra de vanligste søvnsykdommene til hva som skjer i hjernen når vi sover. Vi vil også invitere et knippe gjester som av ulike årsaker er spesielt opptatt av søvn.

Bli med til sengs med Søvnpodden - en podkast for alle som sover! Du finner oss i din podkast-app.

 

Episode 10: Jetlag

Tre personer

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Ståle Pallesen

Skal du på reise, men kvir deg for jetlag på eller etter turen? Synes du det er tungt å komme tilbake til hverdagsrytmen når ferien er over? Eller har du jobbreiser der du må fungere godt allerede dagen etter en reise over flere tidssoner?

I denne episoden av Søvnpodden får du oppskriften på hvordan du kan tilpasse deg en ny tidssone best og raskest mulig, enten du skal reise vestover til USA eller østover til Asia. Gjest i studio er professor Ståle Pallesen, en av Norges fremste søvneksperter. God tur!

Lytt til episode 10: Jetlag

 

 

 

Episode 9: Ungdomssøvn: Dårlige valg eller biologi?

To smilende kvinner

Foto: Marius Løbø Fimland

Verter i Søvnpodden er Siri Waage og Ingvild West Saxvig

Ungdom som kommer i puberteten, opplever endringer i søvn og døgnrytme. Det blir vanskelig å komme seg i seng om kvelden, og ikke minst å komme seg opp om morgenen. Skyldes dette bare dårlige valg og feilprioriteringer?

I denne episoden snakker Søvnpodden om hva som skjer med søvn og døgnrytme i ungdomstiden, og vi diskuterer hva ungdom selv kan gjøre, hvordan foreldre kan hjelpe og ikke minst hvordan vi som samfunn kan legge til rette for at ungdom skal få nok søvn.

Lytt til episode 9: Ungdomssøvn: Dårlige valg eller biologi?

 

 

 

Episode 8: Bli kvitt søvnproblemene!

En gruppe mennesker som smiler

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Bjørn Bjorvatn

Dette er episoden du har ventet på! Søvnpodden loser deg gjennom ikke-medikamentell søvnbehandling, steg for steg. Med litt kunnskap og enda mer motivasjon er det faktisk mye man kan få til på egenhånd.

Med oss i studio er Bjørn Bjorvatn, sannsynligvis den i Norge med mest erfaring med ikke-medikamentell behandling for kronisk insomni. Enten du er pasient, pårørende, lege eller annet helsepersonell - i denne episoden forklarer vi det du trenger å vite.

Lytt til episode 8: Søvnproblemer? Fortvil ikke, det er hjelp å få!!

 

 

 

Episode 7: Søvn i overgangsalderen

Tre kvinner
Gjest i Søvnpodden: Anita Prante

Er du kvinne (eller kjenner en kvinne) i 40-50 årene som opplever søvnvansker? Da bør du lytte til denne episoden av Søvnpodden!

Søvnproblemer er nemlig et vanlig symptom i overgangsalderen. For å lære mer om dette har Søvnpodden hatt besøk av Anita Prante, forfatter av "Menopauseboka", som nærmest bobler over både av kunnskap og engasjement for folkeopplysning om overgangsalderen.

Lytt til episode 7: Søvn i overgangsalderen

 

 

 

 

Episode 6: Hjernevask, astrocytter og demens (eller et dypdykk i den sovende hjernen)

Tre personer i en sofa

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Rune Enger

Denne episoden er for deg som vil vite enda mer om hva som skjer i hjernen når vi sover.

Rune Enger er hjerneforsker og opptatt av hvordan astrocytter (stjerneceller) hjelper hjernen med å kvitte seg med avfallsstoffer under søvn. Det er nesten som om hjernen slår på en vaskemaskin når vi sovner. Så enkelt, men likevel så komplisert. Og viktig!  Hjernevask kan nemlig forklare hvorfor lite søvn ser ut til å øke risikoen for demens...

Lytt til episode 6: Hjernevask, astrocytter og demens

 

 

 

Episode 5: Snorkepodden!

Tre personer i en sofa

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Harald Hrubos-Strøm

Søvnapné (episoder med pustestopp under søvn) er en av de vanligste søvnsykdommene. 

Søvnpodden har besøkt Harald Hrubos-Strøm, øre-nese-hals-lege og søvnforsker, for å lære mer om hva som skjer ved pustestopp under søvn og om hvordan søvnapné behandles. 

Harald forteller entusiatisk både om CPAP og alternative behandlingsmetoder. Her er mye å lære, både for pasienter og pårørende!

Lytt til episode 5: Snorkepodden!

 

 

 

Bonusepisode: Helsesista!

En person som holder opp et fredstegn

Foto: Siri Waage

Helsesista tar styringen i studio

Hva er ungdom er opptatt av når det gjelder søvn?

Det har Helsesista, hele Norges helsesøster på sosiale medier, forsøkt å finne ut av. I denne første bonusepisoden av Søvnpodden tar hun styringen i studio, med en bunke spørsmål hun har fått fra følgerne sine. Søvnpoddens Ingvild og Siri blir gjester i eget studio, og svarer på spørsmålene etter beste evne.

Tidspress, tankekjør, mareritt og skjermbruk blir noen av temaene.

Lytt til bonusepisode: Helsesista!

 

 

 

Episode 4: Søvn i dyrenes verden

En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Petter Bøckman

Alle dyr sover! Eller, gjør de egentlig det?

For å finne svaret på dette har Søvnpodden tatt turen til Oslo for å ta en prat med zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk Museum. 

Petter forteller entusiastisk om alt fra delfiner og fugler som sover med halve hjernen, til maneter som sover selv uten at de har en hjerne.  

Lytt til episode 4: Søvn i dyreriket

 

 

 

 

 

Episode 3: Når babyen ikke sover...

En gruppe kvinner som poserer for et bilde

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Turid Leksbø

Ingenting er mer fortvilende for nybakte foreldre enn når de søte små ikke sover. Det er helt normalt at de aller minste barna er mye våkne på natten, og dette går seg vanligvis til i løpet av det første halvåret. Men hva når det ikke gjør det?

Søvnpodden har invitert psykolog Turid Leksbø til studio for å snakke om hvordan man kan lære de små barna gode søvnvaner. Og ikke minst, hva utslitte og desperate foreldre kan gjøre når søvnen blir et problem for barnet.

Lytt til episode 3: Når babyen ikke sover...

 

 

 

Episode 2: Jeg er ikke lat, jeg er et B-menneske!

En gruppe kvinner som sitter sammen og smiler

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Synne Holthe

Hvorfor er det sånn at A-mennesker har lov til å skrangle rundt på kjøkkenet om morgenen når B-menneskene sover, samtidig som B-mennesker må liste seg rundt om kvelden når A-menneskene sover? Hvem er det som har bestemt når dagen skal starte, og at 5-am morning-routine er en god ting? 

Søvnpodden har tatt en prat med Synne, et B-menneske som fortviler over manglende forståelse.

Lytt til episode 2: Jeg er ikke lat, jeg er et B-menneske

 

 

 

 

Episode 1: Sliter du med søvnen?

En mann som sitter på en stol med et kamera på hodet

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Bjørn Bjorvatn

Har du problemer med søvnen? Da er du ikke alene!

Så mye som en fjerdedel av befolkningen rapporterer kroniske søvnproblemer. Det er over en million nordmenn, det!

I denne første episoden av Søvnpodden har vi invitert sjefen vår, professor og søvnlege Bjørn Bjorvatn, til å snakke om små og litt større søvnproblemer, hva du kan gjøre med det og hvor du kan få hjelp.

Lytt til episode 1: Sliter du med søvnen?

 

 

 

 

Episode 0: Hvem/hva er Søvnpodden?

Et par kvinner smiler

Foto: Marius Løbø Fimland

Verter i Søvnpodden er Siri Waage og Ingvild West Saxvig

 

Søvnpodden er en podkast for alle som sover. Og det gjør jo de aller fleste av oss, hver eneste natt. Hvis du likevel er usikker på om dette er en podkast for deg, og ikke er helt klar for å hoppe til sengs med fremmede sånn helt uten videre, foreslår vi at du lytter til denne lille snutten. Her kan du bli litt kjent med oss i Søvnpodden, hva vi driver med og hva vi tenker å snakke om i episodene fremover (spoiler: Det har med søvn å gjøre...)

Lytt til episode 0: Hvem/hva er Søvnpodden?

 

 

 

Søvnpodden - hvem er vi?

Hvis du er usikker på om Søvnpodden er en podkast for deg, og ikke er helt klar for å hoppe til sengs med fremmede sånn helt uten videre, kan du bli litt bedre kjent med oss her.

Les mer om oss i Søvnpodden
Et par kvinner smiler
Sist oppdatert 04.07.2024