Podkast

Søvnpodden

Søvnpodden er SOVno sin podkast for alle som sover. Enten du sliter med søvnen, behandler folk med søvnproblemer eller bare vil lære litt mer om søvn, er dette podkasten for deg!

To kvinner i en seng, en som ligger og sover og en som sitter og holder seg for ørene

Foto: Marius Løbø Fimland

Visste du at vi mennesker sover 1/3 av livet? For de fleste av oss er søvn en så naturlig del av hverdagen at vi ikke tenker over det en gang. Først når vi får problemer med søvnen, oppdager vi hvor viktig den er for et friskt og godt liv.

Dessverre vil de fleste av oss oppleve kortere eller lengre perioder med søvnproblemer i løpet av livet, og da kan det være godt å vite hva man skal gjøre med det.

I tiden framover vil SOVno invitere Norges fremste søvneksperter til Søvnpodden for å diskutere alt fra de vanligste søvnsykdommene til hva som skjer i hjernen når vi sover. Vi vil også invitere et knippe gjester som av ulike årsaker er spesielt opptatt av søvn.

Bli med til sengs med Søvnpodden - en podkast for alle som sover!

 

Episode 0: Hvem/hva er Søvnpodden?

Et par kvinner smiler

Foto: Marius Løbø Fimland

Verter i Søvnpodden er Siri Waage og Ingvild West Saxvig

Søvnpodden er en podkast for alle som sover. Og det gjør jo de aller fleste av oss, hver eneste natt. Hvis du likevel er usikker på om dette er en podkast for deg, og ikke er helt klar for å hoppe til sengs med fremmede sånn helt uten videre, foreslår vi at du lytte til denne lille snutten. Her kan du bli litt kjent med oss i Søvnpodden, hva vi driver med og hva vi tenker å snakke om i episodene fremover (spoiler: det har med søvn å gjøre).

Lytt til episode 0: Hvem/hva er Søvnpodden?

 

 

 

 

 

Episode 1: Sliter du med søvnen?

En mann som sitter på en stol med et kamera på hodet

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Bjørn Bjorvatn

Har du problemer med søvnen? Da er du ikke alene!

Så mye som en fjerdedel av befolkningen rapporterer kroniske søvnproblemer. Det er over en million nordmenn, det!

I denne første episoden av Søvnpodden har vi invitert sjefen vår, professor og søvnlege Bjørn Bjorvatn, til å snakke om små og litt større søvnproblemer, hva du kan gjøre med det og hvor du kan få hjelp.

Lytt til episode 1: Sliter du med søvnen?

 

 

 

 

 

Episode 2: Jeg er ikke lat, jeg er et B-menneske!

En gruppe kvinner som sitter sammen og smiler

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Synne Holthe

Hvorfor er det sånn at A-mennesker har lov til å skrangle rundt på kjøkkenet om morgenen når B-menneskene sover, samtidig som B-mennesker må liste seg rundt om kvelden når A-menneskene sover? Hvem er det som har bestemt når dagen skal starte, og at 5-am morning-routine er en god ting? 

Søvnpodden har tatt en prat med Synne, et B-menneske som fortviler over manglende forståelse.

Lytt til episode 2: Jeg er ikke lat, jeg er et B-menneske

 

 

 

 

Episode 3: Når babyen ikke sover...

En gruppe kvinner som poserer for et bilde

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Turid Leksbø

Ingenting er mer fortvilende for nybakte foreldre enn når de søte små ikke sover. Det er helt normalt at de aller minste barna er mye våkne på natten, og dette går seg vanligvis til i løpet av det første halvåret. Men hva når det ikke gjør det?

Søvnpodden har invitert psykolog Turid Leksbø til studio for å snakke om hvordan man kan lære de små barna gode søvnvaner. Og ikke minst, hva utslitte og desperate foreldre kan gjøre når søvnen blir et problem for barnet.

Lytt til episode 3: Når babyen ikke sover...

 

 

 

Episode 4: Søvn i dyrenes verden

En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: Marius Løbø Fimland

Gjest i Søvnpodden: Petter Bøckman

Alle dyr sover! Eller, gjør de egentlig det?

For å finne svaret på dette har Søvnpodden tatt turen til Oslo for å ta en prat med zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk Museum. 

Petter forteller entusiastisk om alt fra delfiner og fugler som sover med halve hjernen, til maneter som sover selv uten at de har en hjerne.  

Lytt til episode 4: Søvn i dyreriket

 

 

 

 

 

 

Bonusepisode 1: Helsesista!

En person som holder opp et fredstegn

Foto: Siri Waage

Helsesista tar styringen i studio

Hva er ungdom er opptatt av når det gjelder søvn?

Det har Helsesista, hele Norges helsesøster på sosiale medier, forsøkt å finne ut av. I denne første bonusepisoden av Søvnpodden tar hun styringen i studio, med en bunke spørsmål hun har fått fra følgerne sine. Søvnpoddens Ingvild og Siri blir gjester i studio, og svarer på spørsmålene etter beste evne.

Tidspress, tankekjør, mareritt og skjermbruk blir noen av temaene.

Lytt til bonusepisode 1: Helsesista!

 

 

 

Søvnpodden - hvem er vi?

Et par kvinner smiler
Verter i Søvnpodden er søvnforskerne Siri Waage (t.v.) og Ingvild West
Saxvig (t.h.). Bak kamera er produsent Marius Løbø Fimland.

Siri Waage, PhD, podkastvert og søvnforsker

Jeg har jobbet med søvn og skiftarbeidsforskning i en årrekke, og har PhD innen søvnmedisin fra 2011. Som senterkoordinator ved SOVno, ser jeg et stort behov for å formidle kunnskap om søvn - både ut til folk flest, pasienter og til helsepersonell. Jeg er utdannet sykepleier, og selv om jeg ikke har jobbet klinisk de siste 20 årene, har jeg et ekstra blikk for pasienter og deres pårørende. Og ikke minst for helsepersonell som jobber til alle døgnets tider og som opplever på kroppen hvordan skiftarbeid påvirker søvn og døgnrytmen. Jeg er også redaktør for tidsskriftet SØVN.

Ingvild West Saxvig, PhD, podkastvert og søvnforsker

Jeg har jobbet med søvn og søvnforskning i over 20 år, og er genuint opptatt av å formidle noe av alt det spennende forskningen har lært oss om søvn. Jeg er utdannet biolog/fysiolog, har PhD innen søvnmedisin og er akkreditert europeisk søvnspesialist/somnolog. Som søvnforsker har jeg en spesielt interesse for døgnrytmer og ungdomssøvn, men jeg holder meg ikke bare til det. Søvn er et utrolig bredt og spennende forskningsfelt, som kombinerer kunnskap innen ulike fagområder som biologi, psykologi og medisin. På SOVno jobber jeg som seniorrådgiver, med undervisning og formidling som noen av mine viktigste arbeidsoppgaver. 

Marius Løbø Fimland, produsent og representant for folk flest

Marius er Søvnpodden sin altmuligmann. Han er både produsent, teknisk ansvarlig og kommunikasjonsrådgiver, og han har full kontroll på teknikk og produksjon. Og på oss, så godt det lar seg gjøre...  You name it! Marius er også vår representant for folk flest. Han er med oss i de fleste diskusjoner, og gjør sitt beste for å dra oss ned igjen på jorden hvis vi skulle nerde oss for dypt ned i forskningens verden. 

Sist oppdatert 23.02.2024