Lokalbedøvelse og akutt porfyri

Alle lokalanestetika som markedsføres i Norge kan brukes av personer med en av de akutte porfyriene akutt intermitterende porfyri (AIP), hereditær koproporfyri (HCP) og porphyria variegata (PV).

Lokalbedøvende midler (lokalanestetika)

Lokalbedøvende midler brukes ofte i forbindelse med tannbehandling eller ved mindre operative inngrep. Disse gis ofte i form av en injeksjon som settes i det området som skal behandles og gir et forbigående tap av smerte. Det finnes også preparater i form av krem, gel, spray og plaster. Ved lokalbedøvelse unngår man de ulemper og bivirkninger som er forbundet med narkose (helbedøvelse).

NAPOS har laget en oversikt over legemidler som brukes ved lokalbedøvelse og som er trygge å bruke for personer med genetisk disposisjon for akutt porfyri (AIP, HCP og PV). Denne oversikten kan gjerne skrives ut og tas med til tannlege eller lege ved planlagt behandling.

Alle lokalanestetika som markedsføres i Norge kan brukes som lokalbedøvelse ved akutt porfyri. For legemidler som inneholder lidokain anbefaler vi noe forsiktighet når det gjelder behandling som krever større eller gjentatte doser, som eksempelvis intravenøs smertelindring, eller ved generell/epidural anestesi.  

Kombinasjonspreparater

​Ofte er lokalbedøvende legemidler kombinert med adrenalin eller felypressin. Disse to stoffene er tilsatt fordi de får blodårene i det område som skal behandles til å trekke seg sammen og hjelper til med å forlenge effekten av bedøvelsen. Adrenalin og felypressin er ikke porfyrinogene og kan trygt brukes av personer med akutt porfyri.

Lokalbedøvelse i kombinasjoner med adrenalin eller felypressin kan være gunstig fordi disse midlene gir en høyere konsentrasjon av legemiddel i område som skal behandles og en lavere konsentrasjon i blodet som sirkulerer i kroppen.

Tabellen under gir en oversikt over lokalanestetika som brukes i Norge, og som er trygge å bruke ved lokalbedøvelse.

Trygge midler ved lokalbedøvelse
​​Virkestoff​​Preparatnavn
​BupivakainMarcain
​Mepivakain
​Carbocain Dental,
Scandonest Plain
​Ropivakain
​Ropivacain
​Lidokain - Trygg å bruke til mindre inngrep og ved tannbehandling​
​Xylocain, Rapydan (lidokain + tetrakain), Emla, Oraqix, Tapin (lidokain + prilokain)
​Klorprokain

​Ampres
​Prilokain
​Takipril, Citanest Dental Octapressin  (prilocain + adrenalin)
​Artikain​

​Septocaine ​
Bivirkninger
Som alle legemidler kan lokalbedøvende midler gi bivirkninger, både hos personer med og uten porfyrisykdom. Disse bivirkningene kan inkludere forbigående høyt eller lavt blodtrykk, svimmelhet, kvalme og oppkast.

Dersom lokalbedøvelsen blir satt slik at den ved en feil treffer en blodåre kan dette føre til en umiddelbar reaksjon med blant annet hjertebank, uro, kramper eller nummenhet i tunge og svelg, men det er ikke vanlig at dette skjer.

For mer informasjon om porfyri se nettsidene www.napos.no

Sist oppdatert 09.05.2022