Spørsmål og svar

Vi får stadig telefoner om ulike tropemedisinske problemstillinger fra helsepersonell i Norge som vi besvarer fortløpende. ​På denne siden legger vi ut noen av disse som kan være av interesse for andre.

1. Spørsmål om uklart mikroskopi funn:

Hei! Forslag til hva dette kan være (bildet under)? Det er fra tykkdråpen til en pas. med hoven venstre lår/legg. Fra Somalia. Jeg mistenkte først filariasis, men antistoffer er neg. Saken på bildet må jo absolutt være noe biologisk, med flere ledd og greier. Men det ser jo ikke ut som mikrofilaria heller. Forslag? Eksogent artefakt??

Medisinsk bilde fra mikroskop.

Svar:

Nei, dette er nok ikke noen mikrofilaria. Dette er en langstrakt cellekjede, heller enn et langstrakt embryo (som mikrofilariaer er) med celler som ligger usortert flere i bredden. Dette ligner mest på en helicosporum konidie. De er ofte litt lengre og tynnere enn filarier, så denne du sendte bilde av er jo litt vanskeligere å ta fordi den i lengde og bredde er likere mikrofilarier og den har fint avrundede ender. Men, altså som du foreslår er dette et exogent artefakt som har slått seg ned på tykkdråpen.

Mer info på:
https://www.cdc.gov/dpdx/monthlycasestudies/2013/case339.html

http://www.discoverlife.org/IM/I_MWS/1075/320/Unidentified_Helicosporium,I_MWS107526.jpg

  

2. Spørsmål om anskaffelse av Diethylcarbamazine (DEC)

Apoteket sier at de ikke kan få tak i Diethylcarbamazine (DEC) fra noen av sine leverandører i USA eller Europa. VI behøver DEC for å behandle en pasient med påvist Loa loa infeksjon.

Svar:

Via kontakter i TropNetEurope har vi funnet frem til en produsent av DEC. Dette legemiddelet kan skaffes fra et Japansk firma under salgsnavnet SUPATONIN (1 Tabl. = 50mg).  100 tableter ksoter USD 29.90,-

Firma: Natural Pharmacy Keiko Mimaki, 7-13 Higashi Nakaburi 1chome Hirakata-City, OSAKA

Best å kontakte dem vi e-mail: info@mimaki-family-japan.com

Sist oppdatert 20.04.2018