Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

FODMAP - mat ved IBS

Mange med irritabel tarm-syndrom opplever mer symptomer når de spiser ulike matvarer. Australske forskere ved Monash University har utviklet en diett, «FODMAP-dietten», som har vist seg å redusere plagene hos mange med IBS. Her kan du lese mer om FODMAP-dietten.

Kjøkkenbenk med ulike matvarer: brød, grønnsaker, nøtter, frukt og urter. Foto

Hva er FODMAP?

FODMAP er en gruppe karbohydrater som kroppen har vanskelig med å fordøye. Vanlige karbohydrater blir brutt ned og tatt opp i tynntarmen, og gir kroppen energi. FODMAP-karbohydrater derimot, blir ikke helt brutt ned. De går videre til tykktarmen, der bakteriene bryter dem ned i en prosess som lager gass. På veien trekker de også med seg vann. Hos personer med irritabel tarm- syndrom (IBS) kan dette føre til oppblåst mage, magesmerter og ubehag. 

Mat med mye FODMAP kalles høy-FODMAP mat. Mat som inneholder lite kalles lav-FODMAP mat. Mange med IBS opplever færre symptomer når de spiser lav-FODMAP mat. 

FODMAP er en forkortelse for:

Fermenterbare
Oligosakkarider
Disakkarider
Monosakkarider
And
Polyoler

 

Det finnes ulike FODMAP-grupper: ​​

Fruktose (fruktsukker) 

Finnes blant annet i frukt, bær, juice og honning. Kroppen tar den lettere opp når den finnes sammen med glukose (druesukker). Hvis det er mer fruktose enn glukose, kan det gi mageplager hos personer med IBS. 

Laktose (melkesukker)

Finnes i melk og meieriprodukter. Mange med IBS har redusert evne til å fordøye laktose. Da kan laktosen gå ufordøyd til tykktarmen og føre til gass og ubehag.

Fruktaner

Finnes i hvete, rug, løk, hvitløk og noen grønnsaker. Kroppen klarer ikke å fordøye fruktaner, så de blir gjæret av bakterier i tykktarmen. Dette kan gi luft og oppblåsthet.

Galaktaner

Finnes i belgfrukter som linser, kikerter og bønner. Disse brytes heller ikke ned i tynntarmen, og kan gi gass og oppblåsthet.

Polyoler (sukkeralkoholer)

Finnes naturlig i noen frukter og grønnsaker, og som tilsetning i sukkerfri tyggegummi, pastiller og godteri. Eksempler er sorbitol og mannitol. Disse tas dårlig opp i kroppen og kan gi løs mage og luftplager - også hos friske. Ved IBS kan selv små mengder gi symptomer. 

 

Gluten

Mange mistenker gluten når de reagerer på kornprodukter. For de aller fleste med IBS vil en reaksjon ikke være på grunn av gluten, men FODMAP-gruppen fruktaner. 

 

Her finner du matvarelister med FODMAP-innhold i ulike matvarer og annet informasjonsmateriell (utskriftsvennlig PDF)

Sist oppdatert 03.11.2025