Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Prosjekter

Oversikt over prosjekter knyttet til Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte.

Dette er en registerstudie av 150 barn født med leppe-kjeve-ganespalte i Norge 2011-2015 og som har vært operert med bentransplantasjon til kjevespalten. Foreldrene har samtykket til at behandlingen av barnet er inkludert i Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte. Prosjektet vil beskrive pasientgruppen som har vært operert med bentransplantasjon og særlig undersøke faktorer assosiert med komplikasjoner og reoperasjon. Alle data innhentes fra det samtykkebaserte Norsk kvalitetsregister for Leppe-kjeve-ganespalte. Universitetet i Bergen er forskningsansvarlig institusjon, og Helse Bergen er koordinerende forskningsansvarlig institusjon.

Prosjektperiode: 2024-2025

Vedtak REK: (regional komiteer for medisinsk og helsefaglig forskning) 26.02.2024 , ref 698545

Prosjektleder: Åse Sivertsen ase.sivertsen@helse-bergen.no

Retrospektiv studie av spaltespesifikke talevariabler som benyttes i kvalitetsregisteret ved logopediske 6-årsundersøkelser. Det er etter Statpeds vanlige rutine at lydopptak av undersøkelsene blir lagret. Lydopptakene skal anonymiseres og randomiseres og deretter skåres blindet av fire uavhengige logopeder fra spalteteamene i Norge (2 fra Statped Vest og 2 fra Statped Sørøst). Skårene skal deretter sammenlignes med de allerede registrerte dataene i Kvalitetsregisteret.

Korrelasjon vil beregnes mellom de nye, blindede skåringene og dataene som allerede er registrert i LKG-registeret. Det vil også foretas interrater og intrarater-reliabilitetstester. Det langsiktige målet er pålitelige kvalitetsindikatorer for tale som gjør at fagpersoner som jobber med leppe-kjeve-ganespalte i Norge kan bruke norske logopediske kvalitetsregisterdata til rapportering og i forskning, med den viten at variablene er reliable.

Et konkret prosjektmål er å definere hvilke kvalitetsindikatorer som egner seg best for tale i det norske datamaterialet. En positiv effekt av denne studien er at spaltelogopedene i Norge blir bedre kalibrert til entydige vurderinger gjennom perseptuell analyse og skåringer av en stor mengde taledata.

Prosjektet framlagt okt-2020 for REK (173484): Komiteen mener at studien ikke vil etablere ny kunnskap om sykdom og helse, og således faller utenfor helseforskningslovens virkeområde, jfr. helseforskningsloven §2 og §4. Prosjektet kan derfor gjennomføres uten forhåndsgodkjenning fra REK.

Styret for LKG-registerets godkjenning foreligger.

Reliabiliteten-av-talevariablene_protokoll.pdf

Prosjektleder: Øydis Hide, logoped ved Statped oydis.hide@statped.no

Prosjektperiode 2021-2025

Internt kvalitetssikringsprosjekt ved Behandlingsteamet i Bergen:

Barn født med leppe-kjevespalte skal vurderes mtp. behov for en operasjon med bentransplantasjon til kjevespalten. Tidspunktet for operasjonen er avhengig av tannutviklingen, sidefortannens plassering i spalten og om det er overtallig eller agensi av tenner spalten. Etter Fellesklinikk 6 år følges pasientene med leppe-kjevespalte av kjeveortopeden i LKG-teamet for å fastsette behov og eventuelt tidspunkt for operasjonen. Kjeveortopeden henviser til plastikkirurg ved HUS når operasjonen skal gjøres. Prosjektet skal undersøke om det forekommer uønsket svikt i denne oppfølgingen/ behandlingen. 

Prosjektleder: Åse Sivertsen (ase.sivertsen@helse-bergen.no) 

Prosjektperiode: 2024-2025

Prosjektbeskrivelse

Dette er en retrospektiv studie av spaltespesifikke karakteristika som beskriver bitt- og vekstforhold ved 6 år, som skal undersøke reliabilitet for de valgte kjeveortopediske variabler i det Norsk kvalitetsregister for leppekjeve-ganespalte (LKG-registeret).

Data fra barn med unilateral gjennomgående leppe-kjeve-ganespalte som er inkludert i LKG-registeret (med skriftlig samtykke fra foresatte) og har data fra 6-års undersøkelse hos kjeveortoped inngår i prosjektet. 53 barn er registrert med diagnosen unilateral leppe-kjeve-ganespalte er registrert i LKG-registeret. Barna er født 2011/12 og 16 av dem er behandlet i Bergensteamet og 37 er behandlet i Osloteamet. De kjeveortopediske variablene er registrert på alle ved 6 år, som har samtykket til inklusjon i LKG-registeret.

De to behandlingsteamene har lagret røntgenbilder og gipsmodeller på alle pasientene. Disse undersøkelsene skåres igjen av fire uavhengige kjeveortopeder (2 fra Bergensteamet og 2 fra Osloteamet) og skårene skal sammenlignes med registreringene i LKG-registeret. Samsvaret mellom kjeveortopedenes skåringer blir også undersøkt.

Vedtak i REK (regional komiteer for medisinsk og helsefaglig forskning) 20.06.2220, ref. 126267

Prosjektstart: 2021

Prosjektslutt: Nov 2025

Prosjektleder: Åse Sivertsen ase.sivertsen@helse-bergen.no

Formålet med denne studien er å analysere forholdet mellom manglende tenner og utvikling av overkjevens vekst og utvikling hos barn med leppe-kjeve-ganespalte. Vi ønsker større forståelse for faktorer om påvirker veksten av mellomansikt og bitt i denne pasientgruppen. Dataene i Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte er grunnlaget for analysene i denne studien. Det er en retrospektiv analyse av 6 åringer født med leppe-kjeve-ganespalte som har vært til tverrfaglig undersøkelse i behandlingsteamene 2011- 2023 og foreldrene har samtykket til Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte (LKG-registeret). Undersøkelsene og dokumentasjon er ledd i planlegging av den kjeveortopediske behandling og er registrert i LKG-registeret. Tidligere registrerte opplysninger i dette registeret, av plastikkirurg og sykepleier i behandlingsteamet, har annen informasjon som kan ha betydning for vekst - som spaltetype, operasjoner som er gjort, andre diagnoser enn spalten, familiært vekstmønster og tendens til underbitt.

 

Prosjektperiode: 01.01.2024 - 31.12.2027

Samarbeidende institusjoner: Tannhelsens kompetansesenter Vest, Universitetet i Bergen, Helse Bergen

Prosjektleder: Åse Sivertsen (ase.sivertsen@helse-bergen.no)

REK (Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk) ref. 711176

Prosjektet vil se på karies-status ved alder 6 år for barn født med leppe-kjeve-ganespalte (LKG). God tannstatus er viktig for god vekst av kjeven og derfor er det viktig at barn med LKG har en god tannhelse, slik at potensialet for veksten av kjeve opprettholdes. Data fra Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte benyttes i prosjektet. Prosjektet vil ikke gjøre egne innsamling av data, eller gjøre egen oppfølging av pasientene.

REK 598456 og styret for LKG-registerets godkjenninger foreligger

Protokoll karies 6 år.pdf

Prosjektleder: Stein Atle Lie, Professor ved Universitetet i Bergen: stein.lie@uib.no

Prosjektperiode: 2023-2025

Sist oppdatert 28.11.2024