Bruk av et håndholdt verktøy for aktiv avledning av barn og unge ved ubehagelige prosedyrer

Velkomen til informasjonssida for prosjektet «Bruk av eit handhalde verktøy (Grasp) for aktiv avledning for barn og unge ved ubehagelige prosedyrer». På denne sida finn du informasjon om prosjektet. Vedlagt ligg òg samtykkeskriv som i meir detalj forklarar formålet med prosjektet, kva deltaking inneber, og dine rettar som deltakar. Du kan klikke på lenkjene nederst på sida for å laste ned desse dokumenta.

Om studien

Les meir om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltaking

Studien er open for rekruttering frå 01.05.2025 fram til 01.01.2026

Kven kan delta?

Vi inviterer barn og unge mellom 8 og 15 år til å bli med i et forskningsprosjekt. Formålet med studien er å finne ut om en liten klemmeball, som heter Grasp, kan hjelpe barn og unge til å føle seg tryggere og ha mindre vondt når de skal få et stikk – for eksempel i forbindelse med blodprøver, insulininjeksjoner, veneflon eller lokalbedøvelse med sprøyte hos tannlegen.

Slike prosedyrer kan noen ganger oppleves som ubehagelige, og det er helt normalt at barn gruer seg. Grasp er et verktøy for såkalt aktiv avledning, altså noe barnet kan gjøre mens stikket skjer – som kan bidra til at oppmerksomheten flyttes bort fra det som er ubehagelig.

Grasp er CE merket og godkjent som medisinsk utstyr med ID NO918873724/0943-55311 i Direktoratet for medisinske produkter i Norge.

Grasp består av to deler:

  • En klemmeball: En myk silikonball som barnet holder i hånden. Ballen har innebygde sensorer som registrerer når, hvor hardt og hvor lenge barnet klemmer.
  • En app: Hver gang man klemmer på Grasp-ballen blir det automatisk overført via Bluetooth til en app på en ipad. Her vil klemmene visualiseres, og appen spiller av musikk som barnet styrer med klemmene sine.

Så lenge barnet klemmer jevnlig på ballen, fortsetter musikken å spille. Hvis barnet slutter å klemme, blir musikken lavere og stopper. Dette gir barnet en konkret oppgave å fokusere på under selve stikket – noe som kan gjøre det lettere å tenke på noe annet og føle seg tryggere.

En person som holder en blå sensor

Informasjon og samtykkeskriv til foresatte.pdf

Inforskriv til barn under 12 år.pdf

Infoskriv til barn og ungdom 12-16 år.pdf

Hvem kan delta?

Barn og unge kan delta i studien dersom følgende kriterier er oppfylt:

  • Det er gitt skriftlig samtykke fra foresatte
  • Barnet er mellom 8 og 15 år
  • Barnet skal til én av følgende prosedyrer:
    • Innlegging av perifer venekanyle ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssjukehus (HUS)
    • Blodprøvetaking ved Helsebanken i Øystese
    • Tannbehandling ved TKVestland som innebærer lokalbedøvelse med sprøyte
    • Innleggelse på Barne- og ungdomsklinikken grunnet diabetes type 1, med behov for gjentatte blodsukkermålinger og insulininjeksjoner


Hvem kan ikke delta?
Barn og unge kan dessverre ikke delta i studien dersom ett eller flere av følgende forhold gjelder:

  • Barnet er yngre enn 8 år eller eldre enn 15 år
  • Har moderat til alvorlig psykisk utviklingshemming
  • Har nedsatt syn eller hørsel
  • Forstår ikke norsk
  • Er sterkt påvirket av sykdom og virker medtatt
  • Får beroligende medisin under prosedyren eksempelvis midazolam
  • Har deltatt i denne studien tidligere 

Kva inneber studien?

Vi planlegger å spørre totalt 126 barn og unge, sammen med én foresatt per deltaker, om de vil være med i prosjektet. Halvparten av deltagerne som er med i prosjektet skal bare fylle ut spørreskjema. De resterende deltagere skal i tillegg til å fylle ut spørreskjema klemme på Grasp-ballen samtidig som de får stikket. De som skal bruke Grasp-ballen vil bli instruert i hvordan denne brukes og får øve seg på bruken før oppstart. Dette tar omtrent 10 minutter. Det er helt trygt å bruke ballen og det gjør ikke vondt. Hvem som bare skal fylle ut spørreskjema og hvem som også skal bruke Grasp-ballen blir tilfeldig valgt.

Forskningsprosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom Barne- og ungdomsklinikken ved Haukeland Universitetssjukehus (hovedansvar/prosjekteier), Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vestland (TK Vestland), Bergen og Helsebanken legekontor, Øystese, Kvam Herad. Alle stedene bidrar med å rekruttere pasienter til den samme studien.  

Ver merksam

Å delta innebærer ingen risiko for verken barnet eller foresatt. En ulempe ved å delta i studien er ekstra tidsbruk som følge av å fylle ut spørreskjema før og etter blodprøven eller sprøyten (totalt ca. 10 minutter). Det vil også medføre ekstra tidsbruk ved instruksjoner i bruk av Grasp-ballen for de som bli utvalgt til dette (ca. 10 minutter). Fordelen ved å delta er at denne studien kan hjelpe oss å finne ut om Grasp-ballen gjør blodprøver og sprøyter lettere for barn og unge.  

Kontaktinformasjon

Prosjektleder:

Mette Engan

Tlf: 41106563

e-post: mette.engan@helse-bergen.no

 

Forskningssykepleier:

Emilie Stensaker

Tlf: 45138763

e-post: emilie.stensaker@helse-bergen.no