Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Integrert traumebehandling ved psykose

Behandlingsstudien KIT undersøker effekten av traumebehandling som et tillegg til standard behandling for mennesker med psykose som er plaget av traumer (som barndomstraumer, mobbing, psykoserelaterte traumer). Denne gruppen får ikke traumebehandling i dag grunnet manglende kunnskap.

Om studien

Prosjektet vil undersøke om traumebehandling som en del av din vanlige psykosebehandling har en effekt på plagsomme reaksjoner på traumer. Vi vil også undersøke om traumebehandling har effekt på andre sider ved dine vansker; som andre symptomer på psykiske vansker, hvordan du fungerer i det daglige, om du klarer å konsentrere deg, hvordan helsen din er og blodprøver på dette (for eksempel stress- og betennelsestilstander i kroppen). Vi vil også undersøke hva som påvirker effekten av behandlingen, hvor fornøyd du er med traumebehandlingen, som for eksempel din relasjon til terapeuten, hvilke traumer du har opplevd, om du har støtte fra de rundt deg, din behandlingserfaring og symptombilde.

Behandlingen vil for de fleste være Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) eller alternativt Traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) for en mindre gruppe. Begge er evidensbaserte metoder for behandling av traumesymptomer og post-traumatisk stresslidelse (PTSD). Traumebehandlingen blir gitt som et tillegg til den vanlige behandlingen du får i dag over maksimalt 26 behandlingstimer. Det betyr at du får den samme behandlingen ved siden av traumebehandlingen under og etter at du er med i studien. Alle som er med i studien får enten behandling med en gang eller etter 6 måneder. Loddtrekning (randomisering) avgjør om du får traumebehandling fra starten, eller etter 6 måneders ventetid. Grunnen til denne todelingen er at vi ønsker å vise om traumebehandlingen har en god effekt, og da må vi sammenligne behandling med en periode uten traumebehandling.

For å vise at behandlingen har effekt må vi også kartlegge symptomer og helsen din. Dette blir gjort gjennom at du får spørsmål på telefonen din hver 14. dag. I tillegg er det undersøkelser med spørsmål og kartlegginger ved oppstart, etter 3 måneder og ved avslutning av behandlingen, samt blodprøver ved start og slutt av behandlingen. I ventetiden er det også de samme undersøkelsene. Vi vil også spørre om å få snakke med deg etter 6 og 12 måneder etter at behandlingen er avsluttet for å se om behandlingseffekten fortsetter. For de undersøkelsene der du møter opp fysisk får du en kompensasjon på 500 NOK.

Les meir om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltaking

Studien er open for rekruttering frå 01.09.2024 fram til 31.12.2037

Kven kan delta?

Studien inkluderer pasienter fra 16 år og oppover som er i behandling for sin psykoselidelse innen schizofrenispektrum og som har opplevd tidligere traumer som fortsatt gir plager i dag. Pasienter inkluderes gjennom enheter og terapeuter som er tilknyttet studien og som har fått omfattende opplæring og veiledning. For å være med i studien må en dermed være i behandling hos en av disse terapeutene, evt. i teamet som terapeuten er tilknyttet.

 

For at du skal bli vurdert som deltakar i ein klinisk studie, må vanlegvis den behandlande legen din sende ein førespurnad til det sjukehuset som er ansvarleg for studien. Du må også passe inn i dei kriteria som forskarane har sett for å velje ut pasientar til studiane sine.

Dersom fastlegen trenger ekstra informasjon om hva studien innebærer se følgende nettside om studien: KIT – Integrert traumebehandling ved psykose - Helse Bergen HF (helse-bergen.no)

Kva inneber studien?

Høsten 2024 starter Helse Bergen HF (Kronstad DPS, Bjørgvin DPS, Øyane DPS, psykoseteamet psykisk helsevern for barn og unge), Betanien DPS og Solli DPS inklusjon i Bergen. I tillegg vil Helgelandssykehuset HF starte inklusjon i Sandnessjøen på Helgeland og Vinderen DPS i Oslo. Høsten 2025 planlegges det en utvidelse av studien med inklusjon i hele Norge.

Ver merksam

For noen pasienter vil det kunne være krevende å tenke på tidligere traumer, og noen av kartleggingene vil kunne være slitsomme. Fordelen er at en får nyutviklet behandling som ellers ikke tilbys i Norge for plager som ofte gir en langvarig negativ effekt for mennesker med psykose.

Kontaktinformasjon

Forskningsleder Bergen: Else-Marie Løberg (else.marie.loeberg@helse-bergen.no)

Forskningsleder Helgeland: Nina Mørkved (nina.morkved@helgelandssykehuset.no)

Forskningsleder Oslo: Akiah A. Ottesen (akiber@ous-hf.no)

Samarbeidspartnarar

Samarbeid med

  • Betanien sykehus
  • Diakonhjemmet sykehus
  • Helgelandssykehuset
  • Solli DPS