Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Lav FODMAP-dietten

En rekke studier har vist at mange med IBS opplever symptomlindring av lav FODMAP-dietten. Dette er fordi man fjerner symptomtriggere fra kosten. Hensikten med dietten er å kunne identifisere hvilke lav FODMAP-grupper som trigger symptomer gjennom tre faser:

Ulike Lav FODMAP matvarer

 

Den første fasen i FODMAP-dietten kalles for lav FODMAP-diett. I denne fasen skal du unngå matvarer med høyt innhold av FODMAP, mens du kan spise fritt av matvarer med lavt innhold. Det er anbefalt at denne fasen følges i 2-6 uker. Mange kan oppleve at 2 uker er for kort tid til å kunne gi tilstrekkelig symptomlindring, og de fleste trenger gjerne 4-6 uker for å oppnå en god effekt. Vi liker gjerne å kalle denne fasen for en «bytte-fase». Det vil si at istedenfor for å tenke at du skal fjerne matvarer fra kosten, kan du heller tenke på å bytte ut matvarer. Du bytter ut matvarer med høyt innhold av FODMAP med tilsvarende matvarer med lavt innhold av FODMAP. På denne måten kan du forhindre at du fjerner store og viktige matvaregrupper fra kostholdet ditt. Dersom du ikke merker noen bedring innen 2- 6 uker på dietten, har det ingen hensikt å fortsette. Da kan du gå tilbake til ditt normale kosthold, og heller fokusere på andre 
tilnærminger for å få bedre kontroll over symptomene.
 

Har du opplevd god effekt av dietten går du videre til reintroduksjonsfasen. Her skal du systematisk gjeninnføre en og en FODMAP-gruppene du har unngått i fase 1. 
Det finnes ikke et fasitsvar på hvordan du skal reintrodusere. Det er likevel anbefalt å gjøre dette på en systematisk måte for å kunne gi deg bedre oversikt over hvilke FODMAP-grupper, og hvor mye av disse som gir deg symptomer, i tillegg til hvilke som tåles godt.
 
 
 

Andre faktorer påvirker

Det er viktig å huske på at det også er andre faktorer 
enn kosthold som kan påvirke magen. Eksempler er 
stress, søvn, hormoner og fysisk aktivitet. Det er lurt å 
forsøke å holde en stabil livsstil under diettforsøket!

 
 
 

Etter reintroduksjonsfasen vil du forhåpentligvis ha en oversikt over hvilke FODMAP-grupper du tåler og hvilke du tåler dårlig. Denne kunnskapen vil kunne hjelpe deg slik at du kan sette sammen et personlig tilpasset FODMAP-kosthold. Det vil si å inkludere de matvarene du tåler, i de mengdene du tåler, og være forsiktig eller unngå matvarer som trigger symptomer hos deg.

 

 

Lav FODMAP-dietten kan for mange virke overveldende. Vi anbefaler derfor å ta deg tid til å sette deg godt inn i dietten og gjerne lage en plan for gjennomføring før du går i gang. Det finnes også flere hjelpemidler i form av matvarelister og apper som kan være til hjelp. 

 

Faktaboks: Målet med FODMAP-dietten

Finne dine symptomtriggere, slik at du kan skreddersy et kosthold som gir deg symptomlette og samtidig minst mulig restriksjoner

Matvarelister

Her finner du matvarelister delt inn i lav-, moderat- og høy FODMAP basert på matvaretester gjennomført ved Monash University i Australia.
Les mer her
Oversiktsbilde ulike råvarer
Sist oppdatert 27.11.2024