TILTAK SOM FOREBYGGER HUDSYMPTOMER VED EPP, CEP og HEP

Gul solfilm

Personer som har en porfyrisykdom som kan gi hudsymptomer, kan unngå eller redusere symptomene ved å unngå sollys på huden. Personer med EPP, CEP og HEP kan ha nytte av å bruke en spesiell gul solfilm montert på vindusglass.

Gul film på visir, bil og vinduer skole.png

Den gule solfilmen kan brukes både på vindusruter i bil, på ansiktsvisir og på vindusruter, enten hjemme eller på skole.

NAPOS anbefaler den gule solfilmen Reflectiv 61011 Yellow. Denne er vist å filtrere bort den delen av lyset som utløser symptomer ved EPP, CEP og HEP. Det finnes også en gul akrylplate med lignende egenskaper. 
 
 
Det finnes flere måter man kan bruke denne gule solfilmen på:

​Vinduer i bilen

Bilkjøring kan gi utfordringer på hender og ansikt som ikke er tildekket. Det er vanligvis ikke lov å ha solfilter på frontruter eller sidevinduer fremme i bilen, men man kan søke Statens vegvesen om dispensasjon fra Kjøretøyforskriften for å sette på den gule solfilmen. 
 
På vindusruter bak i bilen (både bakrute og vindu i baksete) kan man montere gul solfilm uten dispensasjon fra Kjøretøyforskriften. Kombinasjon med sotede vinduer kan gi enda bedre effekt, eventuelt kan man montere en grå solfilm i tillegg.  
 
Montering av solfilm på bilruter er kostbart, og personer med EPP, HEP og CEP kan søke NAV bilsenter om å få dekket utgiftene.
 

Slalåmbriller 

Skal du stå på slalåm kan det være fornuftig å lime den gule solfilmen på slalåmbrillene for å hindre sol på huden rundt øynene. Dette gir god beskyttelse, og gjør at man kan forlenge utetiden noe.

Ansiktsvisir 

Når man skal være ute i sterkt sollys, spesielt på snø eller ved sjøen der sollyset blir reflektert, er det vanskelig å beskytte ansiktet. Et ansiktsvisir med gul solfilm, eventuelt i kombinasjon med en grå solfilm, kan da være nyttig. 

Vinduer i båt

På sjøen er det mye refleksjoner, og det kan være nødvendig å ha et sted der man kan beskytte seg. Den gule solfilmen kan også brukes her.
Gul solfilm på båtvindu og campingvognvindu

Gul solfilm på vindu i båt og og campingvogn.

​Campingvogn og campingbil

Det kan være lurt å dekke vinduer i campingvogn og bak i campingbilen med gul solfilm dersom du skal på campingferie. I stedet for å lime den gule solfilmen direkte på vinduet, kan man lime den på en gjennomsiktig akrylplate og sette den fremfor vinduet slik som vist på bildet. Platen kan da fjernes når det ikke er behov for lysbeskyttelse.

Vinduer hjemme, i barnehage og på skole

Det anbefales ikke å montere gul solfilm på vinduer innendørs i rom der du oppholder deg over tid, som stue, kjøkken, allrom eller klasserom. Dette er fordi gul solfilm vil gi et kunstig lys som kan påvirke døgnrytmen. Man kan vurdere å montere gul solfilm på enkeltvinduer dersom det ikke er mulig å finne andre gode løsninger for lysbeskyttelse, men det må da være andre vinduer som gir dagslys i rommet.
 
Solbriller med gult filter
Noen få personer med porfyrisykdommer som gir lysømfintlighet i huden har lysømfintlig hud rundt øynene. Det kan hjelpe å bruke briller med gult filterglass som tar bort stråler med bølgelengde mellom 350–450 nm.  


Sist oppdatert 01.02.2024