TILTAK SOM FOREBYGGER HUDSYMPTOMER VED PORFYRISYKDOM

Klær og hodeplagg

Personer med porfyrisykdommer som gir symptomer i huden, kan unngå eller redusere symptomer ved å unngå sollys. Under finner du råd om type klær og hodeplagg som kan benyttes for å redusere lyseksponering og gjøre det lettere å være mer ute.

Hatt og hansker i solen 2.jpg

Vanlige klær beskytter godt

For å beskytte seg mot sollys kan man bruke helt vanlige klær. Gode plagg er gensere med lange ermer, langbukser og høye sokker. For å dekke nakken kan man bruke hettegenser eller genser/skjorte med krage. 

Klær med farge og som er av litt tykkelse, helst tettvevd eller tettstrikket beskytter best.  Sommerklær som er laget av lyse og tynne stoffer slipper gjennom noe lys, så dersom man tåler lite lys, bør bruken begrenses til korte perioder. 

Jo mørkere farge plagget har, jo bedre beskyttelse gir det. Man kan se på lysgjennomgangen i et plagg ved å holde det opp mot solen, som illustrert under.

Lysgjennomgang T-skjorte.png

En tynn hvit T-skjorte slipper igjennom 10–20 % av det lyset som kan gi hudsymptomer. En mintgrønn tettvevd T-skjorte slipper igjennom 2–3 % av det lyset som kan gi hudsymptomer, mens en vinrød T-skjorte ikke slipper igjennom noe av det lyset som kan gi hudsymptomer.

Vær oppmerksom på at et vått plagg beskytter dårligere enn et tørt plagg, fordi vannet leder lyset gjennom stoffet og inn til huden.

Spesialproduserte UV-klær 

Spesialproduserte UV-klær gir ikke bedre beskyttelse enn vanlige klær, men kan være aktuelle å bruke i visse situasjoner. 

Fordelen med UV-klær er at de er laget for bruk på varme dager, i vann eller for å beskytte områder som ikke dekkes av vanlige klær, som hender, hode, ører og nakke.

Også ved bruk av UV-klær må man være oppmerksom på at de med farge gir bedre beskyttelse enn de som er hvite.

Hansker 

En del vil ha nytte av å bruke hansker for å beskytte hendene mot lys. Fargede hansker beskytter bedre enn hvite hansker.
 
Et tips er å farge hvite bomulls- («korpshansker») eller bambusviskosehansker (eksemhansker») i en mørk farge. 
Hanske i UV-stoff.jpg

Et annet alternativ er spesialproduserte UV-hansker med farge (se bilde). Disse er spesiallaget for bruk i varme strøk, og har lufting i håndflaten. Hanskene kan kjøpes på nettet. 

​Kaps eller solhatt​​

Kaps eller hatt kan beskytte ansiktet mot direkte sollys. Vidbremmede hatter eller kaps med øre- og nakkebeskyttelse anbefales. Husk å kjøpe hodeplagg med farge slik at de beskytter godt nok på solrike dager.

Genser, caps, buff, solbrille 1.jpg

Hette, kaps, hals og solbriller beskytter mye av ansiktet.

Hals 

En hals vil kunne beskytte nakke, ører og store deler av ansiktet, og kan brukes i situasjoner der kaps eller hatt ikke gir god nok beskyttelse. 

Velg hals av stoff som er tettvevd eller tettstrikket og som har farge. Vær klar over at stoff som strekkes lettere slipper gjennom mer lys.

Ansiktsvisir

Refleksjoner fra omgivelsene fra for eksempel vann eller snø, kan gi utfordringer med å være ute​. Et alternativ kan da være å bruke et ansiktsvisir med gul solfilm. Solfilmen kan limes på sportsvisir, legevisir og hjemmelagde visir. Les mer om den gule spesialfilmen her​.

Person i båt med visir med gult solfilter.jpg

Et ansiktsvisir med gul film vil skjerme ansiktet for både direkte og indirekte sollys.

​​Andre heldekkende løsninger

I spesielle situasjoner kan noen ha nytte av å bruke balaklava, finlandshette eller facekini.​
Sist oppdatert 10.08.2023