Kvalitetsforbedring
Norsk MS-register og biobanks viktigste mål er å bidra til best mulig kvalitet i helsetjenestene for personer med MS. Registeret har definert sentrale kvalitetsindikatorer for å kunne måle kvaliteten i disse tjenestene. Et eksempel på en slik kvalitetsindikator er tid fra diagnose til oppstart av forebyggende behandling.
På nasjonalt nivå kan «ikke person-identifiserbare data» fra registeret avdekke eventuell uønsket variasjon i helsetjenestene nasjonalt, og slik påpeke forbedringsområder. F.eks. kan dette dreie seg om behandlingspraksis ved de ulike helseforetakene.
Lokale data fra registeret kan brukes ved de ulike sykehusene til å identifisere problemområder/flaskehalser som kan endres ved bruk av kvalitetsforbedringsmetodikk. Denne metodikken benyttes i et systematisk arbeid for å identifisere kvalitetssvikt/forbedringsområder, teste ut og gjennomføre tiltak for å forbedre kvaliteten på tjenestene. For å vite om en endring er en forbedring, må det gjøres målinger i forkant, underveis og i etterkant. MS-registeret er godt egnet til å måle og overvåke om endringer som følge av kvalitetsforbedringsarbeid virkelig er en forbedring av helsetjenestetilbudet til personer med MS. Det finnes mer informasjon om forbedringsarbeid på Pasientsikkerhetsprogrammet I Trygge Hender 24/7.
For den enkelte person med MS, kan registeret være nyttig ved at behandler får tilgang til strukturerte data over et pasientforløp. Behandler får dermed en god mulighet til å evaluere sykdomsutvikling og behandlingseffekter hos den enkelte.
Registerdata til den enkelte pasient er også tilgjengelig på www.helsenorge.no for personer som er digitalt aktive og har aktivert en profil der.
Norsk MS-register og biobank har gjennomført/startet opp flere kvalitetsforbedringsprosjekter der nevrologiske sykehusavdelinger fra hele landet og MS-forbundet deltar. Rapporter fra gjennomførte kvalitetsforbedringsprosjekter er tilgjengelige, dette for å spre kunnskap fra prosjektene til alle nevrologiske avdelinger i Norge og til andre interesserte.
Prosjekter: