Dette er første gang man viser at emaljeskader kan skyldes en autoimmun sykdom, såkalt autoimmun ameogenesis imperfecta. Forskergruppen Endokrin Medisin jobber med den sjeldne sykdommen autoimmunt polyendokrint syndrom type I (APS-I) som gir autoimmune sykdommer i mange av kroppens organer. Som ved cøliaki, er sykdommen er også kjennetegnet av utbredte emaljeskader noe som satt forskerteamet i Bergen ledet av Anette Wolff og Eystein Husebye på tanken om at autoimmunitet var årsaken og ihos APS-1 pasienter klarte man å finne antistoffer mot flere av proteinene som bygger opp emaljen
Hos cøliakipasienter fant forskerteamet sammenheng mellom autoantistoffer mot melkeproteinet kappa-casein og emaljeskader. På samme måte som cøliakipasientene reagerer på gluten i kosten og får tarmskade, reagerer de på kappa-kasein i kumelk og får tannskader. Kappa-kasein, som er det vanligste proteinet i melk og gir det den hvite fargen, er nemlig også uttrykt i tannanlegget.
Emaljefeil er sett hos opptil 1/3 av norske barn og noen har store utfordringer som fører til svært dårlig tannhelse. Årsaken og problemene er debattert i en nylig stor norsk undersøkelse med >3000 barn . Denne nye studien viser at barn med cøliaki har betydelig risiko for å få emaljeskader.
De nye funnene vil hjelpe oss til å diagnostisere cøliaki på et tidligere tidspunkt og dermed hindre emaljeskade. Det kan også tenkes at å fjerne kappa-kasein fra kosten kan hindre emaljeskader. Funnene åpner også opp for å vurdere om det finnes liknende mekanismer for emaljeskader også ved andre sykdommer.