Ny samarbeidsavtale sikrer unik protonkompetanse i Norge
Ved Ohio State University, Columbus, USA, forberedes nå oppstart av et protonterapianlegg tilsvarende anleggene som er under etablering i Norge. Nye samarbeidsavtaler sikrer viktig kompetanse gjennom hospitering og opplæring av norsk personell.
Varian Medical Systems har levert totalt 33 protonterapianlegg med samme type syklotron på verdensbasis, 20 ProBeam anlegg og 13 ProBeam 360 anlegg, som er det man får i Oslo og Bergen.
Anlegget i Columbus, Ohio, er omtrent likt anleggene i Norge. Ohio ligger altså foran i løypa, og starter pasientbehandling mot slutten av 2023 eller begynnelsen av 2024 avhengig av hvordan fremdriften blir i siste fase. Anlegget vil være det første multi-rom ProBeam 360-anlegget på verdensbasis. Samarbeidsavtalene mellom Ohio State University, Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus ble underskrevet i høst under ASTRO konferansen i San Antonio i oktober 2022.
Langsiktig samarbeid
Det vil finnes ProBeam 360 anlegg i hele verden; 4 anlegg i USA, 3 i Europa (2 i Norge og 1 i Spania), 3 i Kina, 1 på Taiwan, 1 i Japan og 1 i Kazakhstan. I tillegg finnes det 20 anlegg med ProBeam systemet. Denne basen av anlegg, eller brukergruppen om man vil, vil alle være avhengige av den utvikling som vil finne sted av deres anlegg i løpet av anleggenes levetid, som vil strekke seg over årtier. Gruppen vil ha stort utbytte av et så tett samarbeid som mulig med hverandre. Spesielt viktig her er utvikling av hurtig doselevering med den type syklotron anleggene har, og tilsvarende det energijusteringssystem som følger denne.
Målet er at samarbeidet skal bli langvarig. The Cancer Clinic ved The James Hospital i Columbus, Ohio, Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus ønsker å samarbeide og samhandle med protonanlegg som er utstyrt med samme tekniske løsning, spesielt viktig her er altså syklotrontypen.
- Avtalene er med på å muliggjøre og forenkle et videre og mer langsiktig samarbeid mellom ProBeam 360 anlegg (USA-Europa-Asia) når det gjelder forskning og utvikling ved slike anlegg. Dette innebærer blant annet tilrettelegging for FLASH teknologi, og for et bredere forskningssamarbeid mellom institusjonene - utover protonterapi, sier Odland.