Diagnose
Fedme hos voksne - Voss
For å vurdere om din fedme er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av sykelig overvekt er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil. Pasienter som har prøvd alt annet uten å lykkes kan etter grundig utredning henvises til fedmekirurgi.
- Informasjon på polsk - Choroba otyłości
- Informasjon på spansk - La obesidad
- Informasjon på engelsk - Obesity
- Informasjon på arabisk - البَدانَة المَرَضيّة
Tilvising og vurdering
Når fastlegen henviser deg til Helse Bergen for behandling av sykelig overvekt, blir du først utredet ved Poliklinikk for overvekt.
Utgreiing
Du blir i første omgang innkalt til kartlegging med sykepleier, lege og klinisk ernæringsfysiolog. De ulike kartleggingssamtalene blir nødvendigvis ikke holdt samme dag, men i såfall vil dette komme frem i innkallelsesbrevet.
Etter kartlegging tas alle pasientene opp til diskusjon i et tverrfaglig møte bestående av sykepleier, lege, klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut og psykolog. Målet med møtet er å legge til rette for det beste behandlingsforløpet for pasienten. Her prøver en også å fange opp enkelte personer som kan ha behov for andre utredninger, eksempelvis med psykolog, fysioterapeut eller for andre sykdommer eller tilstander som f.eks. søvnapne, astma, etc.
Ved innkallelse til neste time utarbeider pasient og sykepleier en individuell behandlingsplan, som er tenkt som et verktøy både for pasienten og primærhelsetjenesten.
Les mer på poliklinikk for overvekt sine nettsider.
Behandling
Livsstilsendring
Sykelig overvekt behandles med livsstilsbehandling (atferdsbehandling) med eller uten vektreduserende operasjon.
Du vil finner mer informasjon om livsstilsendring på poliklinikk for overvekt sine nettsider.
Fedmeoperasjon
Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om fedmeoperasjon.
Det finnes i hovedsak tre typer fedmeoperasjoner:
- Gastric sleeve (sleeve-gastrektomi)
- En-anastomose gastric bypass (mini-gastric bypass, OAGB)
- Gastric bypass (gastrisk bypass, RYGB)
Alle har sine fordeler og ulemper som legen kan informere om. Vi trenger imidlertid mer kunnskap for å kunne si sikkert hvilken metode som passer best for den enkelte, samt om selve fedmesykdommen, følgesykdommer og hvordan fedmekirurgi virker i menneskekroppen. Mange vil derfor bli spurt om de ønsker å være med i forskningsstudier som kan avklare dette.
Pasienter som ikke deltar i studier vil også bli tilbudt den operasjonsmetoden som vi sammen med pasienten vurderer er best egnet. Alle operasjonsmetodene gjør det enklere å gå ned i vekt fordi man blir fortere mett og mindre sulten etter operasjonen.
Fedmeoperasjon frarådes for:
- Personer med alvorlig psykisk sykdom eller aktivt rusmisbruk bør som regel ikke opereres
- Fedmeoperasjon frarådes også dersom man enten ikke forstår, ikke ønsker eller ikke er i stand til å følge opp de retningslinjer som gjelder etter operasjon.
Lavkaloridiett før fedmeoperasjon
De fleste som skal opereres for overvekt må gjennomføre en lavkaloridiett (800-1200 kcal/dag) de siste tre ukene før operasjonen.
Les mer om kosthold før fedmekirurgi (pdf)
Du kan lese mer om kosthold etter fedmeopreasjonen i dette dokumentet og på de ulike formene for operasjon.
Oppfølging
Fysisk aktivitet i fedmebehandling
For å sikre et varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne.
Vi anbefaler minimum 150 minutter med fysisk aktivitet per uke med moderat intensitet. Det betyr at du skal bli lett andpusten. Ved høy intensitet kan man halvere tiden.
Du finner informasjon fra fysioterapeutene og treningsporgram på de ulike typene operasjon.
Plastikkirurgi
Det store vekttapet medfører ofte overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.
Plastikkirurgi vurderes først etter at vekten har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen.
I vårt lokalområde (Vestland) har Fana Medisinske Senter offentlig avtale for slik plastisk kirurgi og fastlegen din kan henvise deg dit for vurdering.
Spørsmål og svar
Mange har spørmål knyttet til operasjon, oppfølging og tiden etter. Kanskje du finner svarene du lurer på her?
Ver merksam
Det er mange komplikasjoner som kan oppstå etter fedmekirurgi, både på kort og på lang sikt. Tidlig etter operasjonen er blødninger, blodpropp, lekkasje fra gjenstående magesekk og infeksjoner det mest aktuelle. Faren for dødsfall i sammenheng med komplikasjoner er beregnet til under 0,1 prosent.
Ikke nøl med å kontakte lege dersom du føler deg syk eller mistenker at ikke alt er som det skal være etter operasjonen.
Kontakt
Voss sjukehus
Voss sjukehus
Oppmøtestad
Voss sjukehus ligg i Sjukehusvegen.
Voss sjukehus
Sjukehusvegen 16
5704 Voss