Modul 1: Kroppen og mage-tarmsystemet
I denne første modulen får pasienten en innføring i hva IBS er, hvordan det diagnostiseres og hva som forårsaker det. Pasienten vil også lære om hvordan fordøyelsessystemet fungerer og reguleres, og om hvordan funksjonen i fordøyelsessystemet kan være forstyrret hos personer med IBS, selv om alle undersøkelser viser at kroppen er frisk og alle prøver er normale.
Modul 2: Kroppsholdning og pusteteknikk
I denne modulen ser vi på sammenhengen mellom IBS og muskel- og skjelettplager. Mange med IBS kan ha et "hyperaktivt" nervesystem som kan gi smerte og fysiske feiltilpasninger. Her kan en fysioterapeut være til hjelp. Pasienten får først en innføring i smertefysiologi og hvordan nervesystemet fungerer. Til slutt er det en praktisk del med nyttige øvelser for personer med IBS. Modulen vil gi pasienten forståelse for hvordan langvarig smerte oppstår og hvorfor den ofte vedvarer, samt hvordan man selv kan påvirke den.
Modul 3: Kost- og livsstilsråd
Det finnes ingen mirakelkur mot IBS, men mange opplever bedring ved å følge noen generelle råd. I denne modulen ser vi på livsstilsråd som er forskningsmessig vist å bedre symptomer hos personer med IBS. Det anbefales å følge disse rådene før man eventuelt kutter ut matvarer eller følger strenge dietter.
Modul 4: Livsmestring
Opplever pasienten at sykdommen tar for stor plass i livet sitt? Har hun eller han slitsomme tanker, følelser, tilpasninger og symptomer som det brukes for mye tid på? Ville livet vært annerledes dersom disse delene ikke tok så stor plass? Ville hun eller han prioritert annerledes? Dersom svaret er ja på flere av disse spørsmålene, vil denne modulen være spesielt relevant.
Modul 5: Kostbehandling
Dersom pasienten ikke har fått tilstrekkelig symptomlindring etter å ha forsøkt generelle kostråd og øvelser fra modulene hun eller han har vært gjennom, kan det være nyttig å forsøke lav FODMAP-dietten. Dette er en kostbehandling som ca 2/3 av personer med IBS opplever at gir symptomlindring. I denne delen vil pasienten få en innføring i lav FODMAP-dietten både i teori og praksis.