SOVno er etablert for å bygge opp og spre forskningsbasert kunnskap om utredning og behandling av ulike typer søvnforstyrrelser. Vi retter oss både mot helsepersonell, pasienter, pårørende og befolkningen generelt. SOVno deltar i undervisning i grunn-, videre- og etterutdanninger av helsepersonell, og gir veiledning/rådgivning på nasjonalt nivå for å sikre spredning av kompetanse til landet for øvrig. Vi driver med forskning i egen regi, samt bidrar til forskning- og fagutvikling i andre fagmiljøer for å bygge opp nasjonal kompetanse.
Det er ikke pasientbehandling ved SOVno. Slik behandling skjer ved kliniske avdelinger/ sentre/ fastleger. En oversikt over utrednings- og behandlingstilbud i Norge finner du også på våre nettsider. SOVno er behjelpelig med å rettlede pasienter i valg av behandlingssted.
- Tidsskriftet SØVN
Her finner du alle utgaver av tidsskriftet SØVN som gis ut av SOVno to ganger i året. Tidsskriftet er rettet mot helsepersonell, men vil også være aktuelt for forskere og studenter innen helsefag.
- Søvn og søvnsykdommer
På denne siden finner du tekster med tema knyttet til normal søvn, søvnsykdommer og utredning og behandling av søvnsykdommer.
- Utredning- og behandlingstilbud i Norge
På denne siden finner du en oversikt over offentlige og private tilbud for utredning og behandling av søvnsykdommer innen hver helseregion i Norge.
- Brosjyrer om søvn
Her finner du fire forskjellige informasjonsbrosjyrer om søvn og søvnsykdommer laget av SOVno.

- Spørreskjema
Her finner du aktuelle spørreskjema som brukes i utredning av søvnsykdommer.
- Publikasjoner
Her finner du liste over publikasjoner innen søvn.
- Nyttige adresser og internettsider
Her finner du en oversikt over nyttige adresser og internettsider.
- Doktorgrader
Liste over avlagte doktorgrader innen søvnrelaterte tema i Norge.
- Kurs og kongresser
Her finner du en oversikt over nasjonale og internasjonale kurs og kongresser innen søvnrelaterte tema.
- Forskning
Aktuelle forskningsprosjekt innen søvn som SOVno er involvert i.
Aktuelle saker
- 24. november 2023Amming og sovemønster blant spedbarn i Norge
Forskere fra Universitetet i Oslo har i denne studien undersøkt søvnmønsteret blant ammede spedbarn. 342 mødre til 6-12 måneder gamle ammede spedbarn svarte på spørreskjema om sosiodemografiske faktorer, ammepraksis og spedbarnets søvnmønster. Resultatene i studien viste blant annet at hyppige nattlige oppvåkninger, samsoving og nattamming var vanlig blant 6-12 måneder gamle spedbarn som ammes, og at hyppig nattamming kan øke barnets søvnlengde.
- 16. november 2023Sammenhengen mellom ulike søvnhelsedimensjoner og kjønn, alder, utdanning, døgnpreferanse og kronisk insomni
Forskere fra Nasjonalt senter for søvnmedisin, Universitetet i Bergen, University of Pittsburgh og Haukeland Universitetssykehus har i denne nettbaserte studien med 1028 deltagere undersøkt ulike dimensjoner av søvnhelse med RU_SATED-skala, som vurderer regularitet, tilfredshet, årvåkenhet, timing, effektivitet og søvnlengde sett i forhold til kjønn, alder, utdanning, døgnrytmepreferanse og kronisk insomni. Resultatene i studien viste at deltakere med kronisk insomni skåret dårligere enn deltakere uten insomni på alle seks søvnhelsedimensjonene. Videre viste studien at søvnhelsen var signifikant forskjellig i forhold til kjønn, alder, utdanning, døgnrytmepreferanse og kronisk insomni..
- 14. november 2023Dårlig søvn er assosiert med endret hjerneaktivering hos friske voksne
Forskere fra NTNU, St. Olavs hospital, Universitetet i Oslo, University of California, University of Utah og University of Southern California har i denne studien undersøkt hvordan kognitiv kontrollfungering i hjernen var assosiert med søvnhelse hos 81 friske voksne med normal søvn. Studiedeltagerne gjennomførte først en test av kognitiv funksjon. Aktigrafi og selvrapportering av søvn ble gjennomført i uken før det ble gjort en funksjonell MR-undersøkelse samtidig som deltagerne gjennomførte en test (Not-X-CPT) for å måle kognitiv kontrollfunksjon. Forskerne konkluderer med at dårlig søvn er assosiert med endret kognitiv kontrollfungering i hjernen, selv hos personer med normal søvn.