Behandling
Lyskebrokkoperasjon hos barn og unge. Barnekirurgen
Lyskebrokk hos barn er ei medfødt utposing av bukhinna gjennom lyskekanalen, som bukorgan (oftast tarm) kan gli ned i. Det blir vist som ein kul i lysken, som hos gutar kan gå heilt ned i pungen. Alle barn med lyskebrokk bør bli operert, men hastegraden varierer. Oftest er lyskebrokk ensidig, men ikke så sjeldent dobbeltsidig. Hos gutter med brokk, har kanalen hvor testikkel vandrer gjennom buken til pungen i fosterstadiet ikke blitt lukket. Brokket vises som en kul i lysken eller pungen når barnet gråter, presser for avføring, står oppreist, hoster eller presser ut magen. Hos gutter består innholdet i brokket som oftest av tynntarm. Lyskebrokk er ti ganger vanligere blant gutter enn hos jenter.
Foreldre oppdager gjerne brokket når barnet skriker. Når barnet roer seg, glir som regel brokkinnholdet tilbake av seg selv. Et brokk som ikke går tilbake av seg selv og som ikke uten vanskeligheter kan trykkes tilbake er inneklemt.
Dette er en alvorlig tilstand og kan uten behandling medføre tarmslyng og i tillegg ødeleggelse av testikkel hos gutter eller eggstokken hos jenter. Lar det seg ikke trykke tilbake må det opereres akutt.
Tilvising og vurdering
Fastlegen henviser barnet for vurdering av operasjon.
Barn som innlegges for øyeblikkelig hjelp hvor brokket ikke lar seg trykke tilbake henvises direkte via fastlege eller legevakt.
Før
Viktig informasjon før operasjon i narkose av barn og unge
Operasjonen blir utført i narkose. Barnet må derfor være fastende. Operasjonen kan blir utsatt eller avlyst om barnet ikke er fastende.
Denne lenken går til viktig informasjon om faste og forberedelser av barn og unge som skal til operasjon i narkose. Her er også bildeserier tilrettelagt for barn.
Under
Etter
Smertestillende
Det er forventet lite smerter etter operasjonen. Det anbefales å gi paracetamol fast operasjonsdagen og neste dag. Deretter ved behov. Dersom det ikke er tilstrekkelig med paracetamol kan ibuprofen gis i tillegg. Følg anvisning som legen har gitt.
Små barn regulerer sin egen aktivitet, de kan leke og bevege seg fritt etter operasjonen. Større barn skal ikke drive fysisk aktivitet i 2-3 uker etter operasjonen. Dette gjelder gym, fysisk aktivitet utenom skoletiden, inkl. svømming. Dere får med bekreftelse til skolen om gymfritak.
Hygiene
Les mer om stell av operasjonssår og hvordan du skal unngå infeksjon i såret.
Kontroll
Det er vanligvis ikke nødvendig med kontroll
Ver merksam
Kontakt sykehuset dersom du får noen av disse plagene:
- Blødning fra såret
- Væsking fra såret
- Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- Sykdomsfølelse
- Feber
Kontakt
Marie Joys' hus
Barnekirurgen
Oppmøtestad
Vi held til i blokk 6, 3 etasje i Glasblokkene ved Haukeland universitetssjukehus.
Alle pasientar som skal leggast inn på Barnekirurgen blir tatt imot i kirurgisk mottak for barn i blokk 6, etasje U1 i Glasblokkene.
Barn og unge som blir innlagt kan vere knytt til ulike kirurgiske spesialitetar. Har du spørsmål om kommande innlegging eller poliklinikk kan du kontakte sentralbordet på telefon 55 97 50 00 og be om å bli sett over til:
- Øyre-nase-hals poliklinikk eller innleggingskontor
- Kirurgisk poliklinikk eller innleggingskontor
- Plastikkirurgisk poliklinikk eller innleggingskontor
- Kjevekirurgisk poliklinikk eller innleggingskontor
- Ortopedisk poliklinikk eller innleggingskontor
Marie Joys' hus
Jonas Lies vei 81
Glasblokkene
Haukelandsbakken 1
5021 Bergen