Diagnose
Spinal stenose (forsnevret ryggkanal), nynorsk
Spinal stenose skyldast trong ryggmargskanal eller spinalkanal. Ofte er det forårsaka av forkalkingar i ledd (spondylose), dette kallast alderdoms- eller degenerative forandringar. Gjennomsnittsalderen for pasientar med spinal stenose er 65 år.
Forkalkinga førar til at spinalkanalen blir for trong og det blir dårleg plass for ryggmarg og/eller nerverøter. Trongheten i ryggen kjem av tiltjukningar av leddband, forkalkingar på skivekantar, og gradvis degenerative forandringar i mellomvirvelskiver og fasettledd.
Utredning
Legen sett diagnose på bakgrunn av sjukehistorie og fysisk undersøking av deg. Ved mistanke om spinal stenose blir det tatt ei MR undersøking (magnetisk resonans).
Under
Etter
Etter operasjonen
- Stingene fjerner du hos fastlegen 10-12 dager etter operasjonen.
- Du kan dusje etter 3-4 dager. Skift alltid til tørr bandasje. Vent med å bade til
etter stingene er fjernet. - De fleste trenger 4-8 uker sykemelding etter en ryggoperasjon.
- Evt. kontroll avtales med kirurgen før hjemreise. Mange kan følges opp av sin
fastlege, mens andre kan trenge kontroll på poliklinikken 8-12 uker etter
operasjonen.
Instrukser om oppfølgning, kontroller og aktivitetsnivå vil bli gitt av kirurg og fysioterapeut ved utreise. Selv om alt fungerer bra er det klokt å holde seg rolig de første dagene. Dersom man blir akutt uvel eller svimmel så er det viktig å legge seg flatt ned og helst legge opp beina.
Smertereaksjon
De fleste pasientene vil få en bedring av smerten etter operasjonen. Hos noen kan det drøye noen uker med avtagende smerter. Det er normalt å kjenne stivhet og sårsmerter nederst i ryggen den første tiden etter operasjonen. Denne reaksjonen er svært individuell. Smerten er som regel verst det første døgnet. Deretter blir det normalt en gradvis bedring.
Har du vært plaget med nummenhet og lammelser før operasjonen, kan disse plagene vedvare opptil måneder og år. Instrukser om smertelindrende medisinering vil bli gitt av operatør før hjemreise.
Feber
Hvis du får feber når du kommer hjem, bør du ta kontakt med fastlegen.
Betennelse
Det er uvanlig at det blir betennelse i operasjonssåret. Du bør likevel være på vakt dersom du får økende smerter fra operasjonssåret eller stigende feber etter operasjonen.
Ver merksam
Når bør du oppsøke hjelp?
- Når sykdomsbildet ditt forandrer seg og du føler deg utrygg på hva det kan være.
- Smertene er sterke og smertestillende tabletter eller avlastning av ryggen ikke er nok. Smerter i seg selv er ikke farlig og sjelden uttrykk for noe alvorlig.
- Du merker økende problem med nedsatt muskelkraft.
- Du får problemer med vannlatingen eller blir nummen i skrittet (det kan skyldes en stor prolaps og må opereres relativt raskt).
Kontakt
Sentralblokka
Nevrokirurgisk avdeling
Oppmøtestad
Sentralblokka
Besøkstider
- I dag 17:00 - 20:00
Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen