Behandling, Radiokirurgi
Stråleknivbehandling (gammakniv)
Gammaknivbehandling er en godt innarbeidet metode for høypresis strålebehandling av en rekke sykelige tilstander i hjernen og hjernehinnene. Det brukes ikke kniv i ordets rette forstand, men i stedet blir meget presise stråler med høy dose rettet mot behandlingsområdet. I de senere år har andre strålemodaliteter (LINAC) også utviklet seg i høypresis retning, og stereotaktisk/høypresis strålebehandling kan i dag gis med både strålekniv og LINAC.
Ved stråleknivbehandling er strålekilden radioaktivt kobolt og strålefeltet kan formes slik at det er nøyaktig tilpasset sykdomsprosessens form, og derved minimere stråledosen på det omliggende friskt vevet. Metoden gjør det enklere å behandle små områder dypt inne i hjernen. Strålebehandlingen har til hensikt å stanse vekst av svulster og lukke karnøster i hjernen.
Det er ikke nødvendig å åpne kraniet for å utføre behandlingen, men man må feste en såkalt stereotaktisk ramme med fire skruer til skallen. Dette gjøres med lokalbedøvelse, og kan i ubehag og omfang kanskje sammenlignes med å gå til tannlege. Man trenger ikke å barbere bort håret. Behandlingen foregår i en seanse, og pasienten kan i de fleste tilfeller dra hjem dagen etter behandlingen.
Tilvising og vurdering
Nasjonal behandlingstjeneste i strålekniv ved Haukeland universitetssjukehus håndterer henvisninger og forespørsler om behandling fra hele landet.
Her finner du fremgangsmåte for å sende henvisninger til Nasjonal behandlingstjeneste i strålekniv, nødvendig innhold i henvisningen og informasjon om etterkontroller.
Før
- Ta med liste over medisinene dine når du kommer til sykehuset.
- Ta gjerne med hjelpemiddel som du er avhengig av, for eksempel stokk, krykker, rullator eller rullestol.
- Vi råder deg til å la verdisaker bli igjen hjemme.
- Ta gjerne med lesestoff eller musikk - mobiltelefon med små øreplugger kan benyttes i forbindelse med behandlingen.
Vanligvis kommer du til avdelingen dagen før planlagt behandling. Du vil få informasjon om behandlingen av lege og sykepleier ved enheten.
Hvis du har lang reisevei, får du ofte overnatte på sykehushotellet i forbindelse med behandlingen.
Før behandling
Du får en venekanyle i armen eller hånden. Dette er en tynn plastslange som plasseres inne i en blodåre hvor du kan få medisiner og væske hvis det trengs.
En stereotaktisk ramme (metallramme) festes til hodet. Hoderammen sørger for at legen kan foreta en nøyaktig bestemmelse av området som skal behandles. Rammen festes til hodet ved hjelp av fire skruer. Dette gjøres med bedøvelse i huden. Rammen hindrer hodet fra å endre posisjon under behandlingen.
Etter at rammen er festet, blir det tatt røntgenbilder av hodet og hjernen. Dette utføres enten gjennom magnetresonanstomografi (MR), computertomografi (CT) og/eller angiografi.
Etter MR kommer du tilbake på avdelingen og får frokost.
Les om
Under
På bakgrunn av MR-bildene utarbeider legen og fysikeren en nøyaktig behandlingsplan ved hjelp av et spesialutviklet dataprogram. Planen er tilpasset hver enkelt pasient og dennes spesifikke sykdom.
Behandlingen foregår ved at pasienten ligger på behandlingsbenken hvor hoderammen er festet i riktig posisjon. Personalet vil overvåke behandlingen kontinuerlig. Behandlingen er lydløs og smertefri.
Behandlingen kan vare fra noen minutter til over noen timer, avhengig av målets størrelse og form.
Etter
Når behandlingen er fullført, fjernes hoderammen. Noen pasienter kan oppleve hodepine eller litt hevelse der rammen har vært festet, men de fleste har ingen plager.
Du skal ta det med ro i ca. to timer etter avsluttet behandling og kan spise som vanlig om du føler deg i form til det.
Behandlende lege avgjør om du kan reise enten hjem, til pasienthotellet eller observeres i avdelingen til dagen etter.
Effekten av behandlingen vil sette inn over tid. Dette innebærer at effekten av behandlingen først vil kunne ses etter en periode på uker eller måneder. Pasienten følges derfor opp med røntgenkontroller ved sitt lokalsykehus.
Alle pasienter får spesifikk informasjon om sin sykdom og hvilke symptomer de bør være observant på i etterkant av behandlingen. Bivirkning av behandlingen er sjelden, men hvilken type bivirkning vil helt avhenge av sykdomsprosess, størrelse og lokalisasjon i hodet.
Pasienten vil vanligvis kunne gjenoppta normal aktivitet etter ca. ett døgn.
Ver merksam
Strålekniv er sjelden forbundet med komplikasjoner, hvis komplikasjoner oppstår er disse ofte forbigående.
Du vil få spesifikk informasjon knyttet til deg og din diagnose, og hva du eventuelt skal følge med på og følge opp i etterkant av behandlingen. Informasjonen sendes også henviser og din fastlege.
Dersom symptomer oppstår i etterkant av behandlingen må du kontakte henviser primært - evt. kan du kontakte oss direkte.
Kontakt
Sentralblokka
Nasjonal behandlingstjeneste i strålekniv
Oppmøtestad
Når du kommer til Haukeland universitetssjukehus henvender du deg i resepsjonen på Nevrokirurgisk avdeling, 7. etasje i Sentralblokka. Nasjonal behandlingstjeneste i strålekniv tilhører Nevrokirurgisk avdeling.Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen