Gastroøsofageal refluks, operasjon
Refluks av syre er en vanlig tilstand som i større eller mindre grad kan forekomme hos et flertall av befolkningen. Symptomer er halsbrann eller brystbrann, raping og svelgvansker. Disse symptomene kan iblant lindres ved å gå ned i vekt eller slutte å røyke.
De fleste med slike plager kan behandles med syrehemmende medikamenter. Hos pasienter med mye plager og liten effekt av medikamentelle behandling kan det være aktuelt med operativ behandling.
Hos mange pasienter med syrerefluks forekommer det samtidig et såkalt spiserørsbrokk som oppstår når den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen. Det er imidlertid syrerefluks som er indikasjonen for behandlingen og ikke spiserørsbrokket.
Tilvising og vurdering
Fastlegen din kan henvise deg til oss for vurdering av planlagt operasjon av syrerefluks. Før det er aktuelt skal det være prøvd maksimal syrereduserende behandling.
Utgreiing
Din beskrivelse av plagene, funn ved gastroskopi undersøkelse og evt. annen utredning, danner grunnlaget for kirurgens anbefaling om eventuell operasjon. Man vil nøye vurdere relasjonen mellom gevinst og plager før man planlegger operasjon.
Manometri og pH-måling
- Dette er trykkmåling og syreregistrering i spiserøret
- Trykkmåling (manometri) gir oss informasjon om forstyrrelser i lukkemuskelen i overgang spiserør/magesekk.
- Ved syreregistrering føres en tynnere slange ned, som skal ligge i spiserøret i 24 timer. Denne vil bli koblet til et lite apparat som du bærer på deg. Da undersøker man om det er tilbake strømning av magesyre fra magesekk til spiserøret. I dette tidsrommet skal du leve som normalt, spise og drikke og eventuelt gå på arbeid. Sykemelding for to dager kan bli gitt. Du kan komme tilbake ett døgn senere for å få fjernet slangen.
Behandling
De fleste pasienter kan behandles uten lengre innleggelse på sykehus. Du må møte fastende om morgenen og kan reise hjem dagen etter operasjon. Spesielle forhold kan gjøre at noen pasienter må være innlagt både før og etter operasjonen.
Operasjon «Nissen fundoplikasjon»
Operasjonen blir rutinemessig utført med kikkhullsmetoden (laparoskopisk teknikk). Gjennom bukveggen lager vi fem små innstikk. Det dannes en muffe av øvre del av magesekken, som foldes rundt nedre del av spiserøret. Inngrepet blir gjort i narkose. Varigheten vil være rundt 2 timer.
Oppfølging
Det er ingen rutinemessig kontroll hos kirurg etter operasjon, men det blir gitt individuell oppfølging tilpasset ditt behov. Før du reiser hjem får du informasjon om hvordan inngrepet gikk, og du får med deg smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding.
Ver merksam
Oppsøk lege dersom du opplever sterke magesmerter, feber og oppkast første døgnet etter operasjon.
Kontakt
Sentralblokka
Gastrokirurgisk avdeling
Oppmøtestad
Kirurgisk ekspedisjon i 5. etasje i Sentralblokka.
Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen