Netthinnesykdom: Injeksjonsbehandling
Netthinnesykdom slik som aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), diabetesforandringer, kronisk regnbuehinnebetennelse (uveitt) eller blodpropp (vene-okklusjon) kan behandles ved å sprøyte inn medisin i glasslegemet.
Hva er glasslegemet?
Øyets bakre del er fylt med en klar gelé som kalles glasslegemet (corpus vitreum). Denne består av 99% vann, men har også geléproteiner og kollagentråder. Glasslegemet skrumper noe med alderen, og kan gi opphav til flytende uklarheter i synsbildet.
Før
Hvilke medisiner bruker vi?
Den vanligste injeksjonsmedisinen vi benytter heter Avastin®, som brukes for å stoppe lekkasje fra syke blodårer i netthinnen. Lucentis® og Eylea® er to andremedisiner som kan brukes ved samme tilstander. Vi benytter også noen ganger kortisonblandinger (e.g. Kenacort ®) eller implantater (e.g. Ozurdex®) for å redusere lekkasje og dempe betennelse.
Hva betyr ‘off-label’ bruk?
Noen medisiner brukes til et område som de opprinnelig ikke var tiltenkt eller er godkjent for. Medisinene er likevel trygge og nøye utprøvd. Dette gjelder bl.a. Avastin®.
Under
Hvor ofte må jeg gjenta behandlingen?
Effekten av de fleste injeksjonsbehandlingene varer ca. 4-6 uker til å begynne med. Senere vil vi ofte prøve å forlenge intervallet. Kortisoninjeksjoner og implantater varer noe lengre (3-6 måneder). Ved kontrolltimen vil legen tilpasse intervallet i forhold til sykdomsbildet hos den enkelte pasient.
Hvordan utføres injeksjonsbehandlingen?
Først får du dråper for å bedøve øyet og utvide pupillen. Deretter tar vi deg inn på et operasjonsrom og området rundt øyet rengjøres med jod (si ifra om eventuell allergi). Videre dekkes ansiktet med sterilt tøy, øyevippene løftes vekk med en plastduk, og øyet holdes åpent med en øyelokkssperre. Legen setter så medisinen ved hjelp av en liten sprøyte.
Etter
Hva skal jeg gjøre etter behandlingen?
Hold øyet lukket en time for å forebygge uttørking av hornhinnen. Det er vanlig med litt ruskfølelse første døgn etter behandlingen, og man kan få en rød flekk (blodutredning) der stikket ble satt. Det hender også man får luftbobler injisert med medisinenen, som fører til forbigående grå bevegelige flekker nedad i synsbildet.
En av 1000 pasienter kan også utvikle en infeksjon i øyet (endoftalmitt). Dette merkes
ved at øyet blir rødt, vondt, synet blir tåkete og det kan være puss. Merker man dette er det viktig å ringe avdelingen straks for å få satt antibiotikabehandling.
Bildet til venstre viser brodutredning. Bildet til høyre viser sår på hornhinnen.
Bildet til venstre viser luftbobler. Bildet til høyre viser infeksjon og en potensiell farlig komplikasjon.
Kontakt
Augebygget
Augeavdelinga
Augebygget
Augeavdelinga
Kontakt Augeavdelinga
Oppmøtestad
Ekspedisjonen i Augebygget i 1. etasje måndag - fredag kl. 08.00-15.30
Øyeblikkeleg hjelp:
Vekedagar kl. 07.30-19.00: Augebygget i 3. etasje.
Kveld etter kl. 19.00 og helg: Akuttmottak i Sentralblokka.
Augebygget
Jonas Lies vei 72
5053 Bergen