Operasjon for neglerotbetennelse
Neglerotbetennelse er en vanlig problemstilling, spesielt blant barn og unge. Å ha neglerotbetennelse kan være plagsomt, men stort sett kan fastlegen behandle tilstanden. I noen få tilfeller er det nødvendig med hjelp i spesialisthelsetjenesten. Denne teksten omhandler operasjon med fjerning av bløtvevet rundt neglen.
Ved neglerotbetennelse oppstår det vanligvis irritasjon mellom neglen på tåen og huden rundt neglen fordi neglen har «vokst inn i huden». Huden rundt neglen blir rød, vond og hoven. Etter hvert kan neglekantene bli infisert med bakterier og det kan bli vondere og rødere med væske, puss og lukt. Oftest kan dette behandles med enkle tiltak:
- Fotbad/dusj 1-2 ganger daglig. Rens godt på alle sider av neglen. Bruk gjerne Q-tip for å komme til. En kan også bruke tanntråd for å løfte neglen opp og dermed la puss eller væske til å renne ut.
- Bruk brede sko eller sandaler slik at neglen ikke trykkes mot huden.
Tilstanden har en lei tendens til å komme tilbake. For å unngå flere tilfeller med neglerotbetennelse kan det gjøres flere forebyggende tiltak:
- God fothygiene. Daglig fotvask og sokkeskift anbefales.
- Ikke bruk for trange eller for høye sko.
- Ikke klipp neglen for kort. Den skal klippes rett over, ikke krummes i hjørnene.
- Unngå fuktige føtter. Tørk god foten og tærne etter dusjing.
Tilvising og vurdering
Vanligvis kan neglerotbetennelse behandles hos fastlegen. Ved residiverende tilfeller eller spesielt alvorlige infeksjoner kan pasienter henvises for behandling i spesialisthelsetjenesten.
Utgreiing
Behandling
På operasjonsdagen vil legen sette lokalbedøvelse rundt stortåen. Dette kan svi og gjøre vondt, men går fort over. Deretter vaskes huden nøye og det dekkes med sterilt dekke slik at operasjonen skal foregå i reinest mulige omgivelser. Legen kler også på seg sterilt utstyr.
Hos barn og ungdom kan prosedyren utføres i narkose, for å sikre at man får gjennomført prosedyren. Dette vil i så tilfelle gjøres på dagkirurgisk seksjon og ikke på poliklinikken.
På Haukeland Universitetssykehus gjøres en metode som heter Vandenbos og Bowers prosedyre. Den består i å fjerne huden og bløtvevet under huden som omgir neglen og som er betent og vondt. På denne måten skal man hindre at neglen «graver» seg inn i bløtvevet og skaper irritasjon og smerte. Inngrepet tar vanligvis rundt 10-15 minutter.
Når huden er fjernet vil det være sår på begge sider av neglen. Disse dekkes med bandasje. Noen ganger vil det blø igjennom bandasjen, men dette er ikke farlig. Da kan man bytte bandasjen eller forsterke med litt mer bandasje utenpå. Etter at inngrepet er over kan du reise hjem. Vanligvis skriver legen ut en kur på antibiotika som du skal ta i 1 uke etter operasjonen.
Oppfølging
Det er vanlig at det vil gjøre vondt de neste 1-4 ukene og det vil vanligvis være behov for å bruke smertestillende i form av paracet og/eller ibux. Det kan også hjelpe å holde foten høyt og kjøle den ned med is. Vi anbefaler at du tar det med ro spesielt de første dagene etter operasjonen, dette for å minimalisere blødning og smerter. Frem til såret er tørt bør du kun gå på hælen. Du kan gå uten krykker og belaste til smertegrensen. Du må bruke fottøy med åpen tå den første tiden. Som regel kan du være i lettere aktivitet og gå med vanlige sko 3-4 uker etter operasjonen. En forventer at såret er fullstendig tilhelet etter 6-10 uker.
- Dag 1: Ved gjennomblødning i bandasjen kan du bytte gasbindet og kompressene. Dersom du har fått på en silikon-matte kan denne ligge.
- Dag 2: Ta fotbad med rent vann. Sett foten nedi med bandasje på. Når bandasjen er godt fuktig kan du plukke den av. Etterpå renser du såret med rent vann. Tørk godt med kompress eller rent håndkle, også nedi såret. Dekk så med kompresser og gasbind.
- Uke 1: Fotbad med rent vann og bandasjeskift 2 ganger daglig.
- Uke 2 og frem til såret er tilhelet: Fotbad med rent vann 1 gang daglig. Om du synes det fungerer bedre kan du bytte ut fotbad med en dusj. Pass på å skylle godt med rent vann i såret slik at det ikke blir liggende såperester der. Tørk godt med en ren kompress.
Ver merksam
Ta kontakt med ortopedisk poliklinikk på telefon: 55 977187 dersom du har spørsmål eller tegn til infeksjon. Det kan være økende rødhet, hevelse, smerter, puss eller feber.
Kontakt
Sentralblokka
Ortopedisk poliklinikk
Oppmøtestad
Møt opp i 2. etasje i Sentralblokken.Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen