Beinmergsprøve
Beinmerg finn vi i holrommet i mange av knoklane i kroppen. Det er her produksjonen av blodcellene skjer, både hos vaksne og barn. Ein beinmergsprøve viser korleis blodproduksjonen er, og om det eventuelt er teikn på sjukdom der. Prøven blir gjord med lokalbedøving. Det er vanleg å ta beinmergsprøve frå hoftekammen eller brystbeinet.
Kvifor blir undersøkinga/behandlinga gjennomført?
Dette er ei viktig undersøking for å studere og påvise sjukdom i blodcelledanninga. Undersøkinga blir gjord ved blodcellemangel (til dømes ved anemi) og ved mistanke om blodkreft (leukemi), lymfekreft, beinmergskreft (myelomatose) og spreiing av annan kreftsjukdom til beinmergen.
Før
Prosedyren krever ingen forberedelse og du behøver ikke faste før prosedyren. Ved behov kan beroligerende tilbys.
Under
- Prosedyren krever ingen forberedelse og du behøver ikke faste før prosedyren. Ved behov kan beroligerende tilbys.
- Undersøkelsen utføres av lege.
- Du ligger på siden, med hoftekammen nær kanten av benken.
- Bukse og truse løsnes for å komme til hoftekammen.
- Legen undersøker først hoftekammen og desinfiserer huden. Det settes lokalbedøvelse først i huden og så ned i hoftekammen. Det betyr et nålestikk i huden og flere nålestikk i benhinnen i det man setter bedøvelsen.
- Biopsien tas så ved hjelp av en litt grov nål, gjennom et lite snitt i huden. Hvis det blir behov settes mer bedøvelse.
- Noen ganger vil man i tillegg suge ut (aspirere) noen dråper fra beinmargen til ulike undersøkelser. Denne sprøyten er ikke så grov, men sug-følelsen kan være ubehagelig. Du kan få beskjed om å holde pusten samtidig fordi det kan hjelpe.
- Til slutt dekkes såret med strips, en bandasje og en kompresjonsbandasje.
Etter
- Du får beskjed om å bli liggende mellom 15-90 minutter. Tiden avhenger av forventet blødningsfare. Mens du ligger vil kompresjonsbandasjen presse mot såret og minimere eventuell blødning.
- Når bedøvelsen forsvinner kan man merke litt ubehag i biopsiområde i opp til en ukes tid. Paracet kan hjelpe mot dette.
- Kompresjonsbandasjen kan du ta vekk du går. Den lille bandasjen og stripsene kan du ha på i inntil 2 dager.
- Observer evt. blødning i bandasje, men generelt er dette lite forekommende.
- Det er ingen komplikasjoner utover forbigående kortvarig ubehag. Blødning av betydning er svært sjelden, men ta kontakt ved usikkerhet.
Når får du vite svaret på undersøkelsen?
- Et benmargsaspirat kan normalt besvares innen et par dager.
- En beinmargsbiopsi kan kreve 1-2 uker fordi den må gjennom flere prosesser.
- Du blir innkalt til en oppsummerende samtale.
Kontakt
Sentralblokka
Seksjon for blodsjukdommar.
Sentralblokka
Seksjon for blodsjukdommar.
Kontakt Seksjon for blodsjukdommar.
Oppmøtestad
Prosedyren blir gjort på medisinsk poliklinikk i 2. etasje eller ved sengeposten (medisin 5 nord) i 7. etasje i Sentralblokka på Haukeland. Om du lurer på noe før eller etter prosedyren, ta gjerne kontakt: Før kl. 15:30: Medisinsk poliklinikk 55973000 / Etter kl. 15:00: Sengeposten for seksjon for blodsykdommer 55973700.Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen