Fysioterapi ved spondylodiskitt - voksne
Spondylodiskitt er bakteriell infeksjon i ryggvirvler og/eller ryggskivene som ligger mellom ryggvirvlene våre. Infeksjonen fører til skade av ryggvirvlene. Symptomer er ryggsmerter med og uten utstråling til mage, underliv, lyske eller bena, samt kramper i nærliggende muskulatur og noen tilfeller feber.
Infeksjonen kan komme direkte fra skade eller operasjon i ryggområdet, fra en pågående infeksjon i annet vev i nærhet av ryggvirvlene eller med blodet fra en infeksjon et annet sted i kroppen (vanligst).
Spondylodiskitt behandles med langvarig antibiotikabehandling. Noen få pasienter må også opereres, enten grunnet økte nevrologiske utfall (eks. svakhet/nummenhet i bena, problemer med å holde på urinen) eller der man ikke kommer i mål med bare antibiotikabehandling.
Tilvising og vurdering
Lege henviser til fysioterapi ved behov. Er du blitt operert vil som oftest en fysioterapeut hjelpe deg opp av sengen første gang etter operasjonen.
Før
Det kreves ikke forberedelser før du legges inn, men det kan være behov for ekstra smertestillende medisin før fysioterapi når du følges opp under innleggelse. Fysioterapeuten setter seg inn i eventuelle forsiktighetshensyn etter en operasjon før første møte med deg.
Lege på avdelingen henviser deg og fysioterapeuten møter deg på sengerommet på avdelingen du ligger. Vanligvis utføres behandlingen her, men man kan også avtale å gå til et eget behandlingsrom.
Under
Den største utfordringen i akuttfasen av spondylodiskitt er ofte smerter. Smertene er av både verkende og huggende karakter, og kan stråle nedover bena. I denne perioden har du behov for godt med smertestillende medisiner. Smertene vil som oftest gradvis avta utover i behandlingen og skal ikke være til hinder for lett aktivitet. Fysioterapeuten vil hjelpe deg med å være i lett aktivitet, sørge for at du klarer mest mulig uten hjelp og gi hjelp til selvhjelp for smertene.
Råd og tiltak ved spondylodiskitt
- Det er lurt å bruke prekestol når du går og står for smertelette. De fleste synes det er godt å stå/gå med denne.
- Når du skal inn og ut av sengen er det best at dette gjøres via sideleie for å unngå for mye vridning i ryggen. Fysioterapeuten er behjelpelig med å lære deg teknikker for dette og også for å snu deg i sengen.
- Hev sengen høyt opp når du sitter på sengekanten, slik at lårene peker litt nedover. Dette gjør det ofte mindre vondt å sitte og lettere å reise seg.
- Sittende stilling er for mange smerteprovoserende i begynnelsen. Veksle mellom å stå/gå med prekestol og hvile i sengen.
- Fysioterapeuten kan vise deg gode hvilestillinger i sengen.
- Ved utstrålende smerter til bena/setet kan du i samråd med fysioterapeuten prøve med TENS (transcutan elektrisk nervestimulering).
- Instruksjon i enkle sirkulasjonsfremmende øvelser som du kan utføre i sengen, evt enkle indirekte mage/ryggøvelser for å dempe spenning i muskulatur og opprettholde god sirkulasjon.
- I noen tilfeller kan det være behov for bruk av ryggortose/korsett.
- Massasje i ryggområdet er ikke anbefalt.
Etter
Du utskrives når infeksjonen og smertene er under kontroll, og du kan gå over på antibiotika i tablettform. Det er vanlig å ha fremdeles ha ryggsmerter ved utskrivelse. For de fleste er daglig alminnelig aktivitet og øvelsene du ble vist under innleggelsen nok den første tiden etter utskrivelse. Prøv å gå små turer hver dag, for noen kan det fremdeles være godt å bruke ganghjelpemidler en stund til. Gradvis øk aktivitetsnivået. Opptrening hos fysioterapeut kan vurderes i samråd med lege senere i forløpet når smertene er avtatt.
OBS: Man skal avvente stor treningsbelastning så lenge man går på antibiotika.
Avdelingen vil bestille hjelpemidler på kortidslån om det er behov for dette med utskrivelse. Utskrives du til institusjon er denne ansvarlig for hjelpemidler. Skal du ha videre fysioterapi direkte i etterkant av utskrivelse skriver fysioterapeuten en rapport, der behandlingen utført her beskrives og med råd til videre behandling.
Det er ingen rutine for fysioterapioppfølging ved poliklinikk ved Haukeland.
Ver merksam
Du kan oppleve økt smerter etter å ha vært i aktivitet, dette skal gå tilbake ved hvile. Dersom dette vedvarer eller/og du får nevrologiske utfall i bena (eksempel svakhet/nummenhet/brennende smerter i bena, problemer med å holde på urinen), nedsatt allmenntilstand eller feber må dette meldes fra om til lege da det kan bety at infeksjonen blusser opp igjen eller at belastningen har vært for stor.
Kontakt
Sentralblokka
Fysioterapiavdelinga
Oppmøtestad
Det er seksjon for medisin, kreft og lunge på fysioterapiavdelinga som føl opp desse pasientane.Telefon: 55 97 29 27
Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen