proximal humerusfraktur
Skulderbrudd i øverste del av overarmsbenet
Skulderbrudd eller brudd i øverste del av overarmsbenet utgjør cirka 5 prosent av alle ekstremitetsbrudd og er etter håndledds- og hoftebrudd det vanligste ekstremitetsbruddet hos eldre. Flere kvinner enn menn rammes og det forekommer hyppigere hos eldre enn hos unge.
Bruddene er ofte relatert til benskjørhet (osteoporose). Minst 80 prosent av disse bruddene kan behandles uten operasjon med opptrening under veiledning av fysioterapeut.
Utredning
Diagnosen stilles med røntgen. Hvis det er behov for ytterligere kartlegging av bruddet tas det CT og evt MR for nærmere utredning og planlegging av eventuell operasjon.
Ved brudd som blir vurdert for operasjon (uttalt feilstilling) blir du innlagt på sykehus. Operasjonen foregår vanligvis i generell bedøvelse (narkose). Bruddet blir rekonstruert til normal stilling og deretter fiksert med nagle eller plate. Hos mange personer over 60 år er bruddene benskjøre, og med høy komplikasjonsrisiko ved rekonstruksjon. Ved brudd øverst i overarmen kan beste behandling være en skulderprotese (anatomisk halvprotese eller reversert skulderprotese, også kalt Deltaprotese).
Behandling
Det er flere mulige behandlingsmetoder ved skulderbrudd og hvilken som velges er avhengig av bruddets stilling, benkvalitet og pasientens situasjon. Ortopeden vil kunne gi nærmere informasjon om den spesifikke behandlingen som blir gitt i et aktuelt tilfelle.
Etter
Etter
De fleste pasientene blir værende på sykehuset i 1-4 dager for smertelindring og hjelp til å komme i gang med øvelser for skulderen.
Fatle
Målet med operasjonen er en øvelsesstabil skulder, og du skal starte bevegelser i den opererte skulderen allerede første dag etter operasjonen. Fatle kan brukes de første 1-2 ukene som smertelindring, men det er viktig å ta armen ut av fatle flere ganger daglig for å unngå at skulderen stivner til. Beskjeder gitt i operasjonsbeskrivelsen skal alltid følges.
Opptrening
Fysioterapi og egentrening er helt nødvendig for å få et godt resultat etter operasjon. Dagen etter operasjon kommer en fysioterapeut til deg og går igjennom informasjon, øvelser og eventuelt bruk av fatle. Vi anbefaler at du starter opptrening hos fysioterapeut 1-2 uker etter operasjon. Opptrening og behandling skjer gradvis og er tilpasset den typen operasjon du har hatt. I begynnelsen er målet å redusere smerte og hindre at skulderen stivner. Etter hvert skal du gradvis trene opp bevegelighet, styrke og stabilitet.
Smertestillende
Ved behov vil du få resept på smertestillende når du reiser fra sykehuset.
Sykemelding
Lengde på sykemelding vil bestemmes av blant annet restriksjoner gitt i operasjonsbeskrivelsen, arbeidssituasjon og omfang av plager. Vanligvis skriver ortoped ut den første sykemeldingen og fastlege kan forlenge denne ved behov.
Kontroll
Du vil bli innkalt til kontroll cirka 6 uker etter operasjonen. Har du spørsmål som din behandlende fysioterapeut ikke kan svare på før denne tid, er du velkommen til å ta kontakt.
Ver merksam
Tegn til infeksjon:
Kontakt
Sentralblokka
Ortopedisk avdeling, Haukeland
Oppmøtestad
Du finn oss i Sentralblokka på Haukelandsområdet:
Ekspedisjon 8. etasje.
Poliklinikk 2. etasje.
Ortopedisk infeksjonspost i 4. etasje
Sengepostane OT syd, OT vest og OT aust i 7. etasje.

Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen